Στο “κόκκινο” η σύγκρουση για τη Δικαιοσύνη – Το μπαλάκι πέφτει στον ΠτΔ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έχει λάβει την απόφαση να μην επικυρώσει με την υπογραφή του τον διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και ειδικά στον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες διευκρινήσεις για το τι ακριβώς θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο διάστημα από 30 Ιουνίου μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, στις 7 Ιουλίου. Εκτιμάται, όμως, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβεί στην υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος μέσα σε αυτό το πενθήμερο”.

Εντωμεταξύ, η ΝΔ επιμένει στην κριτική της και μιλά για «αντισυνταγματικό διορισμό, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να οριστεί η κ.Ειρήνη Καλού νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση και προειδοποιεί για την “θεσμικά πρωτοφανή απόφαση”, η οποία “εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

“Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου”, τονίζει στην ανακοίνωση η ΝΔ και συμπληρώνει:

“πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας”.

Ποια είναι η Ειρήνη Καλού

Γεννήθηκε το 1954 (65 ετών) στην Ηλιούπολη Αττικής και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Φεβρουάριο του 1981. Προήχθη στη θέση του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014 και στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018.

Η κυρία Καλού ήταν ανακρίτρια στο Βατοπέδι και είχε απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου. Ακόμη, ως δικαστής είχε ταχθεί υπέρ της αθώωσης του Μίμη Ανδρουλάκη για το γνωστό βιβλίο του υπό τον τίτλο «Μν».

Ποια είναι η Δήμητρα Κοκοτίνη

Η κυρία Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 (65 ετών) στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Φεβρουάριο του 1981. Το Δεκέμβριο του 2014 προήχθη σε αρεοπαγίτη και τον Οκτώβριο του 2018 σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Το όνομα της κυρίας Κοκοτίνη περιλαμβάνεται στην πλειοψηφία των δικαστών που εξέδωσαν την καταδικαστική πειθαρχική απόφαση για τον εισαγγελέα Ισιδώρου Ντογιάκου (του αποδόθηκε απρεπής συμπεριφορά γιατί «προσέβαλε το κύρος της Δικαιοσύνης και της πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου»). Με την απόφαση αυτή είχε επιβληθεί στον κ. Ντογιάκο πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 40 ημερών.

Ακόμη, η κυρία Κοκοτίνη ήταν πρόεδρος του ΣΤ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που πριν από λίγες μέρες αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου που δεν ενέκρινε την 7η κατά σειρά άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Τέλος, συμμετείχε στη σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου που εκδίκασε την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος εν τέλει αποφυλακίζεται καθώς οι αρεοπαγίτες του δέχθηκαν να του αναγνωρίσουν ελαφρυντικά και να μειωθεί έτσι η ποινή του.