Άνοιξαν οι κάλπες των επαναληπτικών εκλογών σε Περιφέρειες και Δήμους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές αφορούν στην ανάδειξη 7 περιφερειαρχών και 229 δημάρχων, καθώς την πρώτη Κυριακή, η μάχη της κάλπης κρίθηκε σε 6 περιφέρειες και 103 δήμους.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα των εκλογών από την αναμέτρηση του υποψηφίου της ΝΔ Γιώργου Πατούλη που έλαβε στον α’ γύρο 37,63% με τη νυν περιφερειάρχη και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, η οποία πήρε το 19,71% των ψήφων.

Με μεγάλες αξιώσεις διεκδικεί ο Κώστας Μπακογιάννης τον δήμο της Αθήνας που την περασμένη Κυριακή απέσπασε το 42,65% των ψήφων έναντι του 16,98% που έλαβε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Στην Θεσσαλονίκη, η μάχη κρίνεται ανάμεσα στον Νίκο Ταχιάο (22,40%), που υποστηρίζεται από την ΝΔ και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (14,93%).

Από την παράταξη της ΝΔ προέρχονται και οι υποψήφιοι διεκδικητές των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου Αιγαίου. Στην πρώτη αναμετρούνται ο νυν περιφερειάρχης και εκλεκτός της ΝΔ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος την περασμένη Κυριακή έλαβε 34,36% και ο «αντάρτης» Χριστόδουλος Τοψίδης, που έλαβε 30,61%.

Στη δεύτερη περίπτωση, η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου διεκδικεί την επανεκλογή της έχοντας τη στήριξη του κόμματός της και το 30,60% του α’ γύρου, ενώ ο αντίπαλός της, ανεξάρτητος με δεξιές καταβολές, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, έλαβε 24,36%.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης( ΝΔ), έλαβε 36,96% είναι κόντρα στον Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος πήρε το 32,93% των ψήφων και διεκδικεί την επανεκλογή του με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Στα Ιόνια Νησιά, η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου (ΝΔ) με το 29,50% της α’ Κυριακής αναμετράται με τον νυν περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έλαβε το 22,16% των ψήφων.

Τον θώκο της περιφέρειας Πελοποννήσου διεκδικεί εκ νέου ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης, ο οποίος με το 34,09% ήρθε πρώτος στον α’ γύρο έναντι του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, και την περασμένη Κυριακή έλαβε 33,60%.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , η μάχη των εκλογών δίνεται ανάμεσα στον Φάνη Σπανό που στηρίζεται από την ΝΔ , ο οποίος έλαβε 39,71% και τον δήμαρχο Στυλίδας, Απόστολο Γκλέτσο, που απέσπασε το 23,84% από τον α’ γύρο.

ΔΗΜΟΙ

Την επανεκλογή του διεκδικεί και ο νυν δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης (χωρίς επίσημη κομματική στήριξη), καθώς προτιμήθηκε από το 45,34% των Πειραιωτών, με αντίπαλο τον Νίκο Βλαχάκο, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ και έλαβε ποσοστό 27,13% από τον α’ γύρο.

Στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης αναμετρούνται ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επί τρεις συνεχόμενες θητείες (2003-2014) δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κουράκης, που έλαβε το 36,71% και ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός που απέσπασε το 24,12% των ψήφων.

Στην Πάτρα ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης διεκδικεί την επανεκλογή του, καθώς στον α’ γύρο έλαβε το 40,60% των ψήφων, με αντίπαλο τον προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ Γρηγόρη Αλεξόπουλο ο οποίος έλαβε ποσοστό 16,01%.

Στον δήμο Λαρισαίων, ο σημερινός δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης ο οποίος έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε στον α’ γύρο 42,52%, αντιμετωπίζει σήμερα την Ρένα Καραλιώτου που έχει τη στήριξη της ΝΔ και έλαβε στον α’ γύρο 39,85%. Δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τον θώκο στον δήμο Ιωαννιτών. Ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος προτιμήθηκε από το 30,62% των ψηφοφόρων και ο Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος είχε την προτίμηση του 23,84% των ψηφοφόρων. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα των εκλογών και σε άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής.