Ιστορική νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με “ενέχυρο” την πιο αξιόπιστη “δημοσκόπηση”, αυτή των περιφερειακών, δημοτικών και ευρωπαϊκών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς τις  βουλευτικές κάλπες με ενθουσιασμό και μεγάλη αισιοδοξία.

Η επικράτησή της στις εκλογές είναι αναμφισβήτητη. Η υπεροχή της  στις περιφερειακές εκλογές είναι εντυπωσιακή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει 11+1 περιφέρειες από τις 13 συνολικά της χώρας, όταν στις προηγούμενες εκλογές, είχε κερδίσει 7+1 περιφέρειες. Παράλλληλα,  επικράτησε και στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας την Αθήνα με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, οι  υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας επικράτησαν σε έντεκα συνολικά περιφέρειες, ενώ και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επικράτησε ο Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος ρίχτηκε στη μάχη των εκλογών ως ανεξάρτητος, αλλά προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ,  τα απογοητευτικά αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ερμηνεύθηκαν με γνώμονα το αυξημένο ποσοστό αποχής, ενώ σημείωναν ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά της Ρένας Δούρου και του Νάσου Ηλιόπουλου. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία συντριβή και στην Περιφέρεια της Αττικής αλλά και στον δήμο της Αθήνας για το κυβερνών κόμμα, αφού η διαφορά ήταν τεράστια.

Τώρα, ο ΣΥΡΖΑ επικεντρώνεται στο διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών. Προτάσσεται το δίλημμα προς τους πολίτες αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα επιστρέψει στις συντηρητικές και μνημονιακές πολιτικές.

 

Ειδικότερα  σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στο 91,3% της ενσωμάτωσης:

  • Αττική: Γιώργος Πατούλης: 65,75%
  • Δυτική Ελλάδα: Νεκτάριος Φαρμάκης 55,71%
  • Ανατολική Μακεδονία Θράκη: Χρήστος Μέτιος 51,19%
  • Πελοπόννησος: Παναγιώτης Νίκας 53,31%
  • Στερεά Ελλάδα: Φάνης Σπανός 52,19%
  • Ιόνια Νησιά: Ρόδη Κράτσα 59,75%
  • Βόρειο Αιγαίο: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 55,05%