ΕΛΣΤΑΤ: Φρένο στην ανάπτυξη της οικονομίας το α΄ τρίμηνο του 2019

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την χειρότερη επίδοση κατέγραψε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά  με το πρώτο τρίμηνο του 2017!

Μ βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς διαμορφώθηκε στο 1,3%μ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η επίδοση κρίνεται απογοητευτική δεδομένου ότι στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 2,3% και παρόλα αυτά, το έτος έκλεισε με ανάπτυξη 1,9%.

Την ίδια ώρα, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2018 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%.

Τα παραπάνω στοιχεία πάντως δείχνουν ότι  η επίτευξη της πρόβλεψης της κυβέρνησης ότι η οικονομία θα «τρέξει» με 2,3% το 2019 είναι πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018.

  1. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018.
  2. Αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.
  3. Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Προβληματισμός από την έκθεσης της τρόϊκας

Εντωμεταξύ, ανησυχία πυροδοτεί η έκθεση που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών(DGECFIN),η οποία θα τεθεί υπόψην των επιτελείων των Επιτροπών και του Κολεγίου των Επιτροπών και καταγράφει καθυστερήσεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα  και απώλεια δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, τίθεται το ζήτημα μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 1550 άτομα, καθώς η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια που είχαν τεθεί από τη δανειακή συμφωνία, προσλαμβάνοντας προσωρινούς και μετακλητούς υπαλλήλους. Όσο για τα σχέδια μείωσης των πλεονασμάτων παραπέμπει στο eurogroup, το οποίο τα έχει ήδη απορρίψει.