Αργήσαμε ως χώρα αλλά έγινε η αρχή …από τα Γιάννενα που ψήφισε τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Είναι ίσως από τις πιο σημαντικές στιγμές των δημοτικών εκλογών που μας δίνει ενθάρρυνση για την συνέχεια. Ως χώρα και ως κουλτούρα. Και φυσικά δεν είναι το αποτέλεσμα σε νούμερα που έφεραν τα κόμματα. Αλλά το αποτέλεσμα στα πρόσωπα. Προορισμός μας τα Γιάννενα. Από εκεί έγινε η αρχή. Την πιο αξιοθαύμαστη σελίδα στην σύγχρονη ιστορία των δημοτικών εκλογών της χώρας έγραψαν οι ψηφοφόροι των Ιωαννίνων, αφού εξέλεξαν δήμαρχο τον κ. Μωϋσή Ελισάφ, τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην Ελλάδα!

Οι ψηφοφόροι των Ιωαννίνων, απέδειξαν ότι σε αυτή την πόλη δεν χωρά ο αντισημιτισμός. Και δεν είναι μόνο αυτό: οι αντίπαλοι υποψήφιοι καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας  έδειξαν πολιτικό ήθος και δίδαξαν με τη συμπεριφορά τους πολιτικό πολιτισμό.

Ειδικά για τα Γιάννενα, με τη δραματική ιστορία του αφανισμού της εβραϊκής τους κοινότητας το 1944, η  μέρα εκλογής του νέου δημάρχου έχει μεγάλο συμβολισμό, και μοναδική συναισθηματική φόρτιση. 

Στο πρόσωπο του Μωυσή Ελισάφ τα Γιάννενα δεν είδαν μόνο την ιστορία τους, αλλά και το μέλλον τους.Ο νέος δήμαρχος είναι προσωπικότητα κοινής αποδοχής, όπως άλλωστε ήταν και οι δύο επικρατέστεροι ανθυποψήφιοι του για τη δημαρχία: ο απερχόμενος δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και η Τατιάνα Καλογιάννη.

Ο νέος δήμαρχος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε για την κοινότητα των Εβραίων στην πόλη, την εκλογή του και το όραμά του για την περιοχή. Ο ίδιος όπως και η κοινότητα των μόλις 50 Εβραίων στα Γιάννενα είναι Ρωμανιώτες. Πρόκειται για το μόνο κομμάτι των Εβραίων στην Ελλάδα που είναι ελληνόφωνο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα της χώρας που είναι ισπανόφωνα.

Ακόμη σημείωσε ότι είναι καταλυτική η επίδραση του Πανεπιστημίου στην πόλη των Ιωαννίνων, ευχαρίστησε τους συντοπίτες του που -όπως είπε- έκλεισαν τα αυτιά τους στη μισαλλοδοξία και τον ψήφισαν και στόχος του είναι να γίνει η πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή και κόμβος της περιοχής.

Πρόσθεσε ότι οι ανεξάρτητες δημοκρατικές παρατάξεις σε επίπεδο δήμων είναι αίτημα των καιρών και σημείωσε ότι θέλει να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων στα Γιάννενα, κάτι που κατά τον ίδιο περνάει από τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου.

Τι έγραψαν  διεθνή μέσα για την εκλογή του Ελισάφ

«Τα Γιάννενα εκλέγουν τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο της Ελλάδας», γράφουν οι Times του Ισραήλ και αναφέρουν πως «ο Mωυσής Ελισάφ πρόεδρος της πολύ μικρής Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη των Ιωαννίνων στη Βόρεια Ελλάδα εξελέγη δήμαρχος στις τοπικές εκλογές.

Ο Ελισάφ είναι καθηγητής Παθολογίας στο τοπικό πανεπιστήμιο και πρόεδρος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας για πάνω από 17 χρόνια, ενώ πρόσφατα ήταν πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραϊκών Κοινοτήτων Ελλάδας».

Οι Times παραθέτουν και ένα σύντομο ιστορικό της Εβραϊκής κοινότητας στα Γιάννενα: «Στις αρχές του 20ου αιώνα περίπου 4.000 Ρωμανιώτες Εβραίοι ζούσαν στα Γιάννενα. Πολλοί όμως μετανάστευσαν μαζί με συμπατριώτες τους Έλληνες, μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και την κρίση που ακολούθησε την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι περισσότεροι πήγαν στην Αμερική και την Παλαιστίνη ιδρύοντας ρωμανιώτικες συναγωγές. Μόνο 112 Γιαννιώτες Εβραίοι επιβίωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου)».