Εμφανώς καταβεβλημένος και με – μάλλον – κακή ψυχολογία εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, λίγες ημέρες μετά τη συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Σχεδόν ένα μήνα πριν από τη μάχη που θα δοθεί και πάλι στις κάλπες στις 7 Ιουλίου (οριστική ημερομηνία των εθνικών εκλογών όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε), ο κ. Τσίπρας ακολούθησε περισσότερο διεκπεραιωτικά και χωρίς εκπλήξεις τη συνήθη προεκλογική τακτική: παροχές, αυτοκριτική – ένα κεφάλαιο το οποίο ωστόσο επέλεξε να υποβιβάσει – αλλά και κινδυνολογία στην περίπτωση που οι πολίτες αναδείξουν επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως είπε το βράδυ της Τρίτης, σκοπός του είναι η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, με κατάθεση σχετικής τροπολογίας την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει το μέτρο: «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει τους κώδικες αλλά και μια νομοθετική ρύθμιση, που πιστεύω ότι είναι κοινής αποδοχής, που είναι η κατάργηση του αφορολογήτου από 1/1/2020, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα. Καλώ λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη να έρθει να το υπερψηφίσει, μέχρι την επόμενη Παρασκευή». «Ο κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρούς λόγους να εξηγήσει το γιατί δεν έρθει να ψηφίσει.
Βλέποντας την πλειοψηφία των Ελλήνων να γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του κόμματος προσπάθησε να κάνει ένα προεκλογικό “μασάζ” στην εξαντλημένη φορολογικά μεσαία τάξη, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Τα πρώτα 3,5 χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μία πολιτική που δεν ήταν δική μας. Σχεδιάζαμε με τα χέρια δεμένα και με διαρκή αντιπαράθεση και σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους… Δέχομαι την κριτική της υπερφορολόγησης αλλά θέλω ταυτόχρονα να εξηγήσω σε αυτό τον κόσμο πως οι επιλογές μας εκείνη την περίοδο ήταν απολύτως περιορισμένες».
«Στην πρώτη χαλαρή εκλογή, δεν με πολυάκουγε ο κόσμος που έλεγα “δημοψήφισμα για τα μέτρα”. Η αλήθεια είναι πως πράγματι υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα συσσωρευμένη και παρατεταμένη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και πράγματι τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο στο πλαίσιο δημοσιονομικής ασφάλειας που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη και θα δώσει προοπτικές δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε σε άλλο σημείο.
Ο λαός κουράστηκε – Το κοντέρ μηδενίζει στις κάλπες της 7ης Ιουλίου
«Κυβερνάμε 4 χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν θα υποπέσω στο ολίσθημα να υποδείξω δευτερεύουσες αιτίες, μπροστά στις πρωτεύουσες αιτίες. Έχει να κάνει με την κόπωση ενός μεγάλου μέρους του λαού από μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, (…) Είναι και όλοι εκείνοι οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν πειστεί ότι η ΝΔ θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη και που επέλεξε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα. Διαψεύστηκαν όμως οι προσδοκίες όσων περίμεναν πολύ χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν γενναία και δύσκολη πολιτική απόφαση η Συμφωνία των Πρεσπών και είμαι περήφανος γι αυτή που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και υπερασπιστήκαμε το εθνικό συμφέρον. Και φάνηκε πως η Συμφωνία δεν ήταν κεντρικό επίδικο της εκλογικής αναμέτρησης. (…) Είχε επίπτωση πανελλαδικά στα ποσοστά μας, γιατί την ώρα που φεύγαμε από τα μνημόνια, δημιουργήθηκε ένα κλίμα εκτεταμένης πόλωσης, που έφερε σε δεύτερη μοίρα την ανάκαμψη και την προοπτική που ήρθε επιτέλους για τον τόπο. Μας έκανε πολιτική ζημιά η Συμφωνία».
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι πολύ διαφορετικές από τις ευρωεκλογές: «Το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι οι κάλπες άδειες. Άρα είναι στα χέρια των πολιτών το αποτέλεσμα. Δεν είναι τίποτα προδιαγεγραμμένο. Δεν θα μεταφερθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις εθνικές εκλογές. Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου. Είναι διαφορετική η αναμέτρηση στις εθνικές εκλογές και σε αυτή τη μάχη το κοντέρ μηδενίζει και όλα ξεκινούν από την αρχή. Το διακύβευμα είναι διαφορετικό».
Εκτίμησε επίσης πως το κυβερνών κόμμα μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να πάρει τους ψηφοφόρους που χρειάζεται για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Μπορεί να υπάρξει ανάταξη. Εάν αυξηθεί η συμμετοχή και εάν επίσης δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος σε όλους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν μικρότερα κόμματα, έχουμε μια μεγάλη δεξαμενή να αντλήσουμε ψήφους. Είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά γυρίζουν».
Η κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει κρυφή ατζέντα: «Η Νέα Δημοκρατία έχει μια κρυφή ατζέντα που δεν την ομολογεί. Ο κ. Βρούτσης το είπε για τις 120 δόσεις, άκουσα τον κ. Στουρνάρα να μιλά για τις συντάξεις. (…) Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο Υπουργός που έκανε 3.000 απολύσεις σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών, δημιούργησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης. Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που έχει οικονομικές γνώσεις ότι το επταήμερο λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι θεσπισμένο εδώ και δεκαετίες; Το είπε όμως και δεν το έκανε κατά λάθος. Και αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα πει ότι ήταν συνεπής στις θέσεις του».
“Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεκάνει το ΚΙΝΑΛ για την αυτοδυναμία”
Συνεχίζοντας την επίθεση σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “εγείρει ζήτημα ακυβερνησίας για να ξεκάνει το ΚΙΝΑΛ. Για να μπορέσει να πάρει την αυτοδυναμία. Όποιος πάρει τις 50 έδρες, θα σχηματίσει Κυβέρνηση, δεν υπάρχει ζήτημα ακυβερνησίας. Και είναι απόλυτα σαφές, δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα είναι Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, που θα γυρίσει τη χώρα πίσω».
Αναφορικά με την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι μπορεί να έφυγε από το κόμμα, αλλά η γραμμή του έμεινε. «Όλο αυτό γίνεται για τη διαχείριση και το μοίρασμα μικροεξουσιών».