“Πρόσω ολοταχώς” για την προεδρία στην Κομισιόν έβαλε ο Βέμπερ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επανεξελέγη  o Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν.

Ο Βέμπερ κέρδισε και τις 156 έγκυρες ψήφους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), προσθέτοντας πως τέσσερα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

Το ΕΛΚ ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, όμως οι έδρες του μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η εξεύρεση πλειοψηφίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έτσι ώστε  να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του για το ανώτατο αξίωμα της ΕΕ.

Επίσης ο Βέμπερ δεν απολαμβάνει της υποστήριξης όλων των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει να προτείνουν έναν υποψήφιο για τη θέση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ιδιαίτερα είναι αντίθετος στην υποψηφιότητά του, ενώ οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι έχουν δικούς τους υποψηφίους.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να θεωρεί ότι θα διευθετηθεί το θέμα του διορισμού του προέδρου της Κομισιόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως και για άλλα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ.