Μνήμες των capital controls ξυπνά ο επόμενος μήνας που συμπληρώνονται τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την επιβολή τους.
Η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές, δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το σοκ του μέτρου. Μολονότι, έχουν αποκατασταθεί οι περιορισμοί στις πληρωμές προς το εξωτερικό και καταργήθηκε το όριο αναλήψεων, τραπεζικά στελέχη εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους, ότι η εποχή των capital controls θα αποτελούσε οριστικό παρελθόν για τη χώρα μας.
Ωστόσο, αστάθμητοι παράγοντες πέφτουν ως σκιά στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και στην διατήρηση των αισιόδοξων προβλέψεων για τους ρυθμούς προόδους στους οικονομικούς δείκτες, μιας και η τυχόν διατάραξη του κλίματος εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους, όσον αφορά στα θέματα της α’ κατοικίας, του Προϋπολογισμού κλπ, η ενίσχυση του Ευρωσκεπτικισμού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οδηγούν στην αβεβαιότητα και στην ενίσχυση της ανασφάλειας στις αγορές.
Ωστόσο, τα αισιόδοξα σενάρια που επικρατούν, τροφοδοτούνται από την προσδοκία να φέρουν οι βουλευτικές εκλογές μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και στις αγορές ομολόγων, λόγω της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Μειώθηκαν οι καταθέσεις
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταθέσεις έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στα χρόνια της κρίσης.Το Σεπτέμβριο του 2009, όταν δηλαδή άρχισαν για τη χώρα μας οι περιπέτειες, οι καταθέσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 237,8 δις ευρώ.
Λίγους μήνες αργότερα, το Μάιο του 2010, δηλαδή όταν υπογράφηκε το 1ο Μνημόνιο, είχαν περιοριστεί σε 220,2 δις ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα κι αφού η Ελλάδα απειλήθηκε με το Grexit κι έχοντας υπογράψει το 2ο Μνημόνιο, οι καταθέσεις βρίσκονταν στα 150,6 δις ευρώ, αφού ένα μεγάλο μέρος είχε προ πολλού αποσυρθεί.
Το Νοέμβριο του 2014, οι καταθέσεις είχαν ανέβει στα 164,3 δις ευρώ αλλά η εκλογική περιπέτεια και η πολιτική της νέας κυβέρνησης οδήγησε τις αποταμιεύσεις στα 140,5 δις ευρώ!
Στην κορύφωση της κρίσης, με ορατό το Grexit και πριν προλάβουν να μπουν τα capital controls, οι καταθέσεις «βούτηξαν» στα 120,8 δις ευρώ, ενώ έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο του 2017, όταν δηλαδή είχαμε την κρίση με το ΔΝΤ και την προνομοθέτηση της μείωσης συντάξεων- αφορολογήτου: 118,9 δις ευρώ.
Το Δεκέμβριο του 2018, οι καταθέσεις είχαν ανέβει στα 134,5 δις ευρώ, ενώ τον Απρίλιο βρίσκονταν στα 134,7 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του Απριλίου του 2015, δίνοντας την αίσθηση ότι πήγαν χαμένα τέσσερα χρόνια. Διαπιστώνει κανείς ότι έκαναν «φτερά» περί τα 103 δις ευρώ!