Βόμβα Κομισιόν: Τρύπα 6 δις ευρώ το κόστος παροχών Τσίπρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Ευρωπαίοι για το  πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι το κόστος των εξαγγελιών,  ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τρίτη έκθεση των θεσμών που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα μπορεί να  έκανε καλό ξεκίνημα στη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθειά της.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι «η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018, αλλά βρίσκει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες και ότι η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων»

Μάλιστα, σε ειδικό πίνακα που δημοσιεύει η Κομισιόν, αναδεικνύεται το «χάσμα» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και εκτιμάται ότι το κόστος των παροχών Τσίπρα για τη διετία 2019-2020 μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6 δισ. ευρώ.

Στις εκθέσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος της παροχολογίας μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι με βάση τις προβολές των ευρωπαϊκών θεσμών, τα μέτρα αυτά «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα χρόνια, ενώ υπογραμμίζεται ότι η έκταση της απόκλισης θα εξαρτηθεί από την πορεία των ρυθμίσεων οφειλών.

Μάλιστα, αναφορά γίνεται και στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, στην έκθεση η Κομισιόν υποστηρίζει πως αναμένεται να υπάρξει αύξηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη. «Η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019».

«Βόμβα» Ντομπρόβσκις: «Δεν προχωρά στη σωστή κατεύθυνση το πακέτο παροχών»

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι η χώρα πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι σε διαδικασία ανάκαμψης.

Ωστόσο, «το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ επιβράδυνε. Το πακέτο έχει κόστος και δεν προχωρά προς την σωστή κατεύθυνση» σημείωσε. «Είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί η πρόοδος των τελευταίων χρόνων και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για λάθη», πρόσθεσε.