Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Ναι» στα ανοικτά καταστήματα την Κυριακή

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θετική ανταπόκριση της αγοράς και των καταναλωτών, «βλέπει» στην απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας η έκθεση των δανειστών για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε χθες (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip103_en.pdf – σελίδα 55).

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές επέδρασε θετικά στην αγορά και τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση για την επίδραση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης στην οικονομία, κάνει λόγο για αύξηση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και μείωση των τιμών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σε επιλεγμένες περιοχές έχει αναγνωριστεί ως βασική μεταρρύθμιση από τα θεσμικά όργανα και τον ΟΟΣΑ. Αρκετές αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο τέθηκαν σε ισχύ το 2014, αλλά οι περισσότερες από αυτές ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κύρια μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 και επέτρεψε τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε τέσσερις περιοχές (περιλαμβανομένων των τουριστικών περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης).

Παρά λίγα διαθέσιμα στοιχεία, στη σύντομη περίοδο εφαρμογής της μεταρρύθμισης, αλλά και το γεγονός ότι συνέπεσε με τη γενική οικονομική ανάκαμψη, αναφέρεται στην έκθεση, υπάρχουν μερικά σημάδια που δείχνουν υψηλότερο ανταγωνισμό (νεοεισερχόμενοι στην αγορά, μεγαλύτερο μερίδιο του τομέα στο σύνολο απασχόληση, χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων και υψηλότερη ζήτηση).

Όσον αφορά την αγορά, το 2018 υπήρξε μια θετική καθαρή εισροή νέων επιχειρήσεων (με 867 επιχειρήσεις) στο σύνολο του λιανικού εμπορίου, σε αντίθεση με την αρνητική τάση που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2009-2017.

Οι τομείς λιανικού εμπορίου που παραδοσιακά επηρεάζονται από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων (είδη ένδυσης, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, λογισμικό/ προϊόντα πληροφορικής, καλλυντικά/προϊόντα ομορφιάς, και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού) συνέβαλαν σε αυτή την ανάκαμψη μέσω μιας καθαρής εισροής 320 επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την επίδραση στις τιμές, σημειώνει ότι οι τιμές των τριών κατηγοριών προϊόντων και υπηρεσιών που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων (ένδυση/υπόδηση, διαρκή καταναλωτικά αγαθά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες) παρουσίασαν μείωση το 2017 και το 2018, σε αντίθεση με το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή που είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται το 2017.