Έκθεση Κομισιόν: Τρύπα 6 δισ. ευρώ από τις παροχές Τσίπρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα την διετία 2019 – 2020 εκτιμά η Κομισιόν, αποκαλύπτοντας σε ειδικό πίνακα την αντίθεση στις θέσεις κυβέρνησης και Βρυξελλών.

Στην έκθεση για την Ελλάδα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (Enhanced Surveillance – Greece, June 2019) υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος της παροχολογίας μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020. Αντίθετα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα μέτρα θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.

Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μεγάλη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες αναλύει μία προς μία: την αργή μείωση των κόκκινων δανείων, την αύξηση στο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες.

“H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες” αναφέρει η Επιτροπή στην 3η έκθεση και επισημαίνει ότι “η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι εξασφαλισμένη και έτσι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους”. Στην έκθεση αναφέρονται αναλυτικά οι αποκλίσεις έναντι των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει σαφές πως θεωρεί ότι τα πλεονάσματα φέτος θα είναι χαμηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Από την άλλη πλευρά, το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διαβεβαιώνοντας ότι ο στόχος του πλεονάσματος θα επιτευχθεί. Επιπλέον υπενθυμίζει ότι πολλές φορές η Κομισιόν έχει διατυπώσει επιφυλάξεις οι οποίες δεν επαληθεύθηκαν.

Όλη την έκθεση μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.