Η Αθήνα απέκτησε έναν αξιοπρεπή χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους – Ανοίγει το τέμενος στο Βοτανικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Περίπου 200.00 μουσουλμάνοι ζουν στη χώρα μας, η οποία ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς ισλαμικό τέμενος. Το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής δεκάδες τζαμιά σε πρόχειρους και ακατάλληλους χώρους, όπως υπόγεια και πάρκινγκ. Τώρα πλέον η Αθήνα απέκτησε το δικό της τζαμί στο Βοτανικό, το οποίο σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, η πρώτη προσευχή στο τέμενος υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε ότι θα κατασκευαστεί ένα τέμενος στην Αθήνα” δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε: “Έχουν περάσει τόσα χρόνια ώστε κάποιοι κουράστηκαν να περιμένουν και άλλοι σταμάτησαν να το πιστεύουν. Σήμερα σας καλέσαμε εδώ για να δείτε με τα μάτια σας ότι το τζαμί δεν είναι μια υπόσχεση γενική και αόριστη αλλά είναι μία πραγματικότητα. Όπως βλέπετε το έργο έχει ολοκληρωθεί και ο περιβάλλων χώρος αλλά και το ίδιο το τέμενος και είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί αυτό καθ’ αυτό το κτίριο στο υπουργείο Παιδείας και ο περιβάλλων χώρος στο Δήμο Αθηναίων“.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα δημόσιο τζαμί σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τα έξοδα λειτουργίας του θα τα καταβάλλει το ελληνικό κράτος. Η ελληνική πολιτεία θα κάνει το παν για να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων να προσεύχονται στους χώρους λατρείας που ο καθένας και η καθεμία έχει επιλέξει. Δεν έχει κανένας μα κανένας το δικαίωμα να τους εμποδίσει ακόμη και αν έχει διαφορετική γνώμη ως προς τη λειτουργία του τζαμιού. Ας σημειώσουμε ότι σχεδόν όλα τα κόμματα της Βουλής ψηφίσαν υπέρ της κατασκευής του. Η δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε επιτέλους πράξη», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Η Αθήνα έχει πλέον έναν αξιοπρεπή χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους που βρίσκονται εδώ είτε είναι πολίτες είτε είναι μετανάστες είτε είναι πρόσφυγες είτε είναι επισκέπτες. Το δικαίωμα να προσεύχεται κάποιος στο Θεό που πιστεύει όπως και το δικαίωμα ενός παιδιού να πάει στο σχολείο ή ενός ασθενούς να πάει στο νοσοκομείο δεν εξαρτάται από το πώς βρέθηκε να είναι στη χώρα μας. Όλοι και όλες έχουν αυτά τα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε. Η Ελλάδα ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή της μεγάλης κρίσης δεν ξέχασε την ιστορία τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».

Επιπλέον τόνισε τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η συνύπαρξη των διαφορετικοτήτων καθώς αποτελεί έναν τεράστιο πλούτο. «Ήταν πολλοί αυτοί που εργάστηκαν και ήταν πολλά τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να κατασκευαστεί το έργο. Και υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να λειτουργήσει κανονικά. Από τη στιγμή που είναι ένα δημόσιο τζαμί θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες που ισχύουν στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος αλλά σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η βιωσιμότητα του τζαμιού, και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι σύντομα θα υπάρξει η πρώτη προσευχή από τον ιμάμη του τεμένους των Αθηνών. Ελπίζουμε ότι αυτό το αργότερο θα γίνει τον Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Εδώ λοιπόν στο κέντρο της πόλης και όχι κάπου απόμερα κάπου μακριά, εδώ που συναντιέται η αρχαία ιστορία με το σήμερα εδώ που ο τόπος ήταν πάντα ένας τόπος συνδεδεμένος με το ιερό επέλεξε η ελληνική πολιτεία να χτίσει το τζαμί και αυτό το γεγονός είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός συμβολισμός».

Επιπλέον ο υπουργός αφού ευχαρίστησε όσους υπουργούς και στελέχη έχουν συμβάλλει σε αυτό το έργο, τόνισε την ιδιαίτερη συνεισφορά που είχαν «οι πολιτικοί εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα η κ. Μαριέττα Γιαννάκου που είχε εισηγηθεί τον βασικό νόμο του τεμένους στη Βουλή το 2006».

«Το ισλαμικό τέμενος σιγά σιγά θα ενσωματωθεί στη ζωή της πόλης μας. Ας κρατήσουμε όμως στην καρδιά μας το δικαίωμα όλων να εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους την αίσθηση του ιερού που έχουν μέσα τους. Και ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι το χρέος μας να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τους νόμους και πάνω από όλα το Σύνταγμα αυτής της χώρας το έχουμε όλοι και όχι μόνο όσοι είμαστε πολίτες αλλά και όσοι βρισκόμαστε εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.