Β’ εξάμηνο 2019: Οι φορολογούμενοι με το χέρι στην τσέπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Από τα τέλη Ιουλίου ξεκινά μία εξάμηνη περίοδος όπου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν περί τα 3,5 δις ευρώ σε φόρους από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος και 3,4 δις ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Ως γνωστόν , η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις παρατάθηκε μέχρι τις 29 Ιουλίου. Παρόλα αυτά, το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος δεν μεταβάλλεται. Έτσι, οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως και τις 31 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν την οφειλή τους σε περισσότερες δόσεις. Αυτό θα συμβεί είτε με πιστωτική κάρτα είτε με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων που επιβαρύνονται με επιτόκιο 5% ετησίως.

Μόλις τελειώσει η εκκαθάριση των δηλώσεων θα ξεκινήσει την επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Αυτά αναμένεται να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, με την πρώτη δόση του φόρου να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Επιπλέον, στο τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια και αυτά εξοφλούνται εφάπαξ.