Μεγάλη ρευστότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλη ρευστότητα σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σύμφωνα με την Beta ΑΧΕΠΕΥ, μόνο την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν 17,1 εκατ. ευρώ σε μετοχικά αμοιβαία, ενώ από την αρχή του χρόνου οι εισροές φθάνουν τα 57,2 εκατ. ευρώ.

Μετά τις μεγάλες τοποθετήσεις κεφαλαίων του Μαΐου από ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, στην αγορά φθάνουν και σημαντικά κεφάλαια από Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ύστερα από μακρά περίοδο αποχής.

Ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta, κάνει λόγο για «δίχτυ ρευστότητας», το οποίο αποτρέπει τη διόρθωση των τιμών στο Χρηματιστήριο. «Η διόρθωση μετά το ράλι του του 13,4% αναχαιτίστηκε σχετικά εύκολα από την Αγορά αφού πλέον οι εισροές στην ενεργητική διαχείριση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια υποχώρησης των τιμών. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 17,1 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας την ετήσια επίδοση στα 57,2 εκατ. ευρώ και αν μείνει ως έχει ως το τέλος του έτους θα είναι η καλύτερη επίδοση εισροών από το 2003. (…)

Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου ήταν μεν διορθωτική ως προς την τάση, είχε ωστόσο συνεχή ροή υποστηρικτικής ρευστότητας ανομοιογενούς επενδυτικής φιλοσοφίας προέλευση και λειτουργεί πλέον ως πλάτη σε κάθε έντονη ενδοσυνεδριακή διόρθωση».

Όπως τόνιζε σε πρόσφατη ανάλυσή της η NBG Securities, «τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, που πυροδότησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και στο ΧΑ: κατά τις 9 ημέρες που έχουν περάσει από τότε, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 12%, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 141 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 50 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι τα μέσα Μαΐου».

Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων πήραν τα δικά τους «στοιχήματα» στο ράλι της αγοράς αρκετά έγκαιρα, σημειώνει το sofokleousin. Σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου (AXIANUMBERS), «οι εισροές κεφαλαίων από Ξένους Επενδυτές στην Ελληνική Αγορά, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, ήταν περισσότερες από τις εκροές, διακόπτοντας το αρνητικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών. Τον Μάιο 2019 οι Ξένοι Επενδυτές, στο σύνολό τους, εμφάνισαν εισροές της τάξης των €328,47 εκατ., σε συνέχεια εκροών €19,12 εκατ. τον Απρίλιο και εκροών €23,77 εκατ., τον Μάρτιο».