Προεκλογικά συνθήματα που έμειναν στην ιστορία!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ας μην ξεχνιόμαστε! Μπορεί να έχει μπει για τα καλά το καλοκαίρι και το μυαλό να ταξιδεύει σε αμμουδιές και βραδινές τσάρκες, αλλά βρισκόμαστε εν μέσω  προεκλογικής περιόδου και σε ένα μήνα θα πάμε ξανά στην κάλπη!

Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν να θυμηθούμε ορισμένα από τα πολιτικά συνθήματα των πολιτικών κομμάτων που έχουν γράψει ιστορία. Σχεδόν στο σύνολο τους, ήταν πάντα επίκαιρα και επιδίωκαν  την ευρηματικότητα και την στόχευση του αντιπάλου με ευφάνταστο τρόπο, ορισμένες φορές.

Σήμερα, οι αφίσες έχουν περιοριστεί και οι επιστολές στους ψηφοφόρους έχουν αντικατασταθεί από τα διαδικτυακά ή  τα SMS μηνύματα και πλέον διαφημιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν την προεκλογική καμπάνια των κομμάτων.

Κ. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου

Ως δεινός ρήτορας ο Κ. Καραμανλής, επέλεγε ο ίδιος  τα συνθήματα κατά τις ομιλίες του.Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 αποκάλεσε την Ελλάδα «ένα απέραντο φρενοκομείο» σε αντίθεση με το «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία».

Ο Α. Παπανδρέου για να έλθει στην εξουσία χρησιμοποίησε το σλόγκαν «Αλλαγή» που κυριαρχούσε σε κάθε συγκέντρωση. Κεντρικό σύνθημα του κόσμου, το γνωστό σε όλους «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά».

Κυρίαρχο στις αφίσες είναι το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Στις συγκεντρώσεις αντηχούν τα συνθήματα «Εμπρός Αντρέα, για μια Ελλάδα νέα», το «Λαός ΠΑΣΟΚ στην εξουσία» και το «Εδώ και τώρα, Αντρέα ήρθε η ώρα».

Στις πρώτες εκλογές, μετά τη δικτατορία και  με την επιστροφή του Καραμανλή κυριάρχησε το σύνθημα «Καραμανλής ή τανκς» και ο κόσμος φώναζε «Κώστα προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα».
Σε απάντηση του Καραμανλή στο σύνθημα «Ανήκουμε εις την Δύσιν» ο Ανδρέας Παπανδρέου  απαντούσε «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Η πόλωση έχει χτυπήσει « κόκκινο» στις  εκλογές του Ιουνίου του 1985 και στις αφίσες του ΠΑΣΟΚ  κυριαρχεί το σύνθημα: «Μαζί για νέα νίκη» ή «Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» ακόμη και το  «Μαζί σου Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα».

Η απάντηση της ΝΔ ήταν με  τα συνθήματα: «Κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ» στοχεύοντας σε «Νέο ξεκίνημα», «Για μια φιλελεύθερη Ελλάδα» ενώ οι οπαδοί της υποδέχονταν τον Μητσοτάκη με τα συνθήματα: «Ψηλέ προχώρα σε θέλει όλη η χώρα ή έφτασε ή ώρα», «Νάτος, νά τος ο Πρωθυπουργός».

Στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου  το 1989, το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε προκαλέσει σεισμό στο πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα να γίνεται επίκαιρο το σύνθημα  της ΝΔ «Κάτω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ».

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, εγκαινιάζονται τα τηλεοπτικά σποτ των κομμάτων. Η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία με το σποτ  που λέει ότι «Ξεπεράσαμε το παρελθόν, για να χτίσουμε το μέλλον» και του ΠΑΣΟΚ που είναι δύο λέξεις «Νέα πορεία».

Τον Απρίλιο  του 1990 πέφτει η κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα και προκηρύσσονται  εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ βαφτίζει την «Αλλαγή» σε «Μεταρρύθμιση», ενώ η ΝΔ αξιοποιώντας την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού διεθνώς, καταλήγει στο σύνθημα: «Ο Κόσμος αλλάζει. Εμείς;».

Ο ΣΥΝ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ  στις μονοεδρικές προβάλλοντας μία αφίσα με ένα ζευγάρι γυαλιά με τρείς φακούς που ζητούσε: «Απόφαση συνεργασίας για την πρόοδο».
Τον Οκτώβριος του 1993 έχουμε πρόωρες εκλογές και η  ΝΔ  «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», ενώ το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει: «Έχουμε μία δυνατότητα. Να πετύχουμε». Το «Επιτέλους τέλος» που θύμισε ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν σύνθημα του πατέρα του.

Τον Σεπτέμβριος του 1996, εγκαινιάζεται νέος τρόπος πολιτικής αντιπαράθεσης με τα ντιμπέιτ  και τα γκάλοπ.

Συνθηματολογικά  το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε «Νέα Εποχή, μεγάλη νίκη» ενώ η ΝΔ λέει ξανά το «Ωρα για δουλειά». Ο Τσοβόλας λέει «Είμαστε εδώ», το ΚΚΕ λέει «Αντεπίθεση λαέ, ισχυρό ΚΚΕ» και τέλος ο ΣΥΝ γράφει το «Κοιτάξτε μας στα μάτια και ψηφίστε».
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι τον Απρίλιο του 2000.
Από τη ΝΔ προβλήθηκε το μελοποιημένο σύνθημα του Σπανουδάκη: «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε». Δόθηκε επίσης η υπόσχεση για «Νέο Ξεκίνημα».  Το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε τις εκλογές μίλησε για: «Το μέλλον ξεκίνησε» και το «Όλοι μαζί δημιουργούμε τη Νέα Ελλάδα».