“Πόλεμος” ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για καμπάνια των Σκοπίων ως “Μακεδονία”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για την τουριστική προβολή των Σκοπίων με το όνομα “Μακεδονία”.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών «η Νέα Δημοκρατία επιλέγει για μια ακόμα φορά να γίνει ουρά των κίτρινων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν την πολιτική της.

Επιλέγει να αγνοεί για προφανείς λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης το γεγονός ότι όλη η υφήλιος αποκαλεί τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, ότι αυτή έχει αλλάξει εκατοντάδες ονομασίες θεσμών και κτιρίων ώστε να αντιστοιχούν στη νέα ονομασία και συνεχίζει, και ότι ήδη από τις 15 Μαΐου έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να αλλάξει η τουριστική της εκστρατεία για να είναι σύμφωνη με τη νέα της ονομασία» επισημαίνει και προσθέτει:

«Και όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με την εποχή κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας όπου η γειτονική χώρα χρησιμοποιούσε κατά κόρον την τότε συνταγματική της ονομασία και σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιούσε την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μια ονομασία δηλαδή όπου ο επιθετικός προσδιορισμός ήταν στη “Δημοκρατία” και όχι στη λέξη “Μακεδονία”».

ΝΔ: Δικαιώνονται οι προβλέψεις μας – Το “Βόρεια” θα ξεχαστεί

Νωρίτερα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, επειδή σε τουριστική ιστοσελίδα των Σκοπίων δεν αναφέρεται το “Βόρεια”, αλλά μόνο “Μακεδονία”:

«Η προκλητική και θρασύτατη χρήση του όρου «Μακεδονία» από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων και μάλιστα για την τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας, δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την πρόβλεψη της Ν.Δ. ότι μετά την απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», ο όρος «Βόρεια» απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει άμεσα. Οι λίγες ημέρες που της απομένουν στην εξουσία δεν της συγχωρούν κανένα άλλοθι αδράνειας».

ΚΙΝΑΛ: Για τον Τσίπρα πέρα βρέχει

Θέση για το ζήτημα πήρε και το ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους γείτονες:

«Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι γείτονες το βιολί τους, την ακυρώνουν στην πράξη χρησιμοποιώντας επισήμως το όνομα Μακεδονία. Για τον κ. Τσίπρα βέβαια πέρα βρέχει. Για την Ελλάδα όμως νέα προβλήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.