Το πλάνο των 100 εκατ. ευρώ που θα “μεταμορφώσει” τον Πειραιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά στο μέλλον δεν θα θυμίζει τίποτα από την σημερινή υποβαθμισμένη εικόνα της, καθώς θα διατεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση της περιοχής, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Σε μια έκταση 470 στρεμμάτων έχει σχεδιαστεί να γίνουν διαπλατύνσεις στα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης οχημάτων, φωτισμός, χώροι πρασίνου, καθώς και ανακατασκευή του οδοστρώματος σε 12 οδούς. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν οργανωμένες διελεύσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ θα τοποθετηθούν και υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Προσωρινός ανάδοχος του έργου κηρύχθηκε η ΤΕΚΑΛ, προσφέροντας έκπτωση ύψους 56% επί του αρχικού προϋπολογισμού των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μεγάλη αυτή χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής με εποπτεύουσα αρχή τον Δήμο Πειραιά.

Επίσης, βασική ιδέα του σχεδίου ανάπλασης είναι η “μεταμόρφωση” 3 κτιρίων, τα οποία έως το 2008 χρησιμοποιούσε ως εργοστάσια, αποθήκες και γραφεία η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος».

Τον Απρίλιο του 2018 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου ύψους 14 εκατ. ευρώ, καθώς οι παλιές αποθήκες της καπνοβιομηχανίας έκτασης 11.000 τμ μετατράπηκαν σε σύγχρονο κτίριο γραφείων στο οποίο εργάζονται περίπου 1.500 υπάλληλοι. Το κτίριο μάλιστα έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της Grivalia Properties, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από την εταιρεία Dimand, η οποία ειδικεύεται σε real estate projects.

Η Grivalia συμμετέχει και στο project για την αξιοποίηση δύο οικοδομικών τετραγώνων όπου στο παρελθόν στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της «Παπαστράτος», ενώ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει και το σύνολο των μετοχών της εταιρείας Piraeus Port Plaza 3, η οποία είναι κάτοχος του κτηρίου που στέγαζε το παλιό εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας.

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μόλις η Dimand ολοκληρώσει τα έργα ανακατασκευής των εγκαταστάσεων. Το παλιό εργοστάσιο θα μετατραπεί σε συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 44.000 τμ και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020.