Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου: Η ναυτιλία θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στις μεταφορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στις προκλήσεις, στις απειλές, αλλά και στις ευκαιρίες, που προκύπτουν μέσα από τις επερχόμενες αλλαγές στη παγκόσμια ναυτιλία μετά το 2020 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρέσβης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην διάρκεια του διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου Greek Shipping Summit: The Wind of Change in Global Shipping, που διοργάνωσε η online ναυτιλιακή εφημερίδα TheSeaNation, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 5 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης, καθώς το 90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται δια θαλάσσης, η ναυτιλία εκ των πραγμάτων συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια ευημερία και αποτελεί βασικό παράγοντα της παγκοσμιοποίησης.

«Η Ελληνική ναυτιλία», συνέχισε, «συγκροτείται από έναν εμπορικό στόλο o οποίος, σε χωρητικότητα τόνων DW, αντιπροσωπεύει το 53% του εμπορικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Την ίδια ώρα η Ελληνική ναυτιλία χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, σε όλες τις κατηγορίες και τους τύπους πλοίων.

Επιπρόσθετα η Ελληνική ναυτιλία συνεισφέρει πάνω από 7% του ΑΕΠ της χώρας, επηρεάζοντας άμεσα και έμμεσα περισσότερους από 500.000 επαγγελματίες όλων των ειδών που εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περισσότερους από 170.000 στην Ελλάδα.

Η ναυτιλία», πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης, «είναι στο DNA των Ελλήνων και η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό, καθόλη τη διάρκεια των αιώνων, είναι ο αδιάσπαστος δεσμός μεταξύ του πλοίου και του ανθρώπινου παράγοντα, η γνώση και η  τεχνογνωσία, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική ευαισθησία και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο σεβασμός και σκληρή δουλειά.

Κατά την άποψή μου», τόνισε, «η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα θα πρέπει να ασχοληθεί εντονότερα και περαιτέρω με τους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, στοιχεία τα οποία από κοινού με την επιχειρηματικότητα και την τεχνογνωσία μπορούν να μας δώσουν όχι μόνο μια νέα γενιά πλοίων και μια νέα γενιά επαγγελματιών της ναυτιλίας και είναι πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες», επισήμανε, «ήταν μεταξύ των πρώτων που υπογράμμισαν τις προκλήσεις του παγκόσμιου ανώτατου ορίου θείου για το 2020.

Με την πείρα τους και τις δεξιότητες τους θα συνεχίσουν να οδηγούν τις απαραίτητες διαδικασίες βελτίωσης της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ωστόσο οι διαδικασίες αυτές», υπογράμμισε, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταστρέψουν τον ανταγωνισμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί η αρχή του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού στις ανοικτές συναλλαγές, καθώς και οι ίσοι όροι ανταγωνισμού ως απαραίτητο εργαλείο για την ευημερία του κόσμου, διότι ως γνωστόν «η θάλασσα ενώνει, η θάλασσα δεν χωρίζει τα έθνη».

Ελληνική Ναυτιλία χωρίς Έλληνες ναυτικούς δεν μπορεί να νοηθεί», είπε ο κ. Ευγενίδης, προσθέτοντας ότι «ως Πρέσβης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και μέλος της οικογένειας του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για να προσελκύσουμε νέους Έλληνες σε ναυτικά επαγγέλματα. Παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην δέσμευση μας  να υποστηρίξουμε το κράτος να βελτιώσει περαιτέρω το ναυτικό εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Στόχος μας», ανέφερε, «πρέπει να είναι το να προετοιμάσουμε κατάλληλα μορφωμένους νέους αξιωματικούς του καταστρώματος και των μηχανών.

Κατά τη διάρκεια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της σχεδόν υβριδικής σχέσης μεταξύ πλοίου και γραφείου, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση STEM και στις νέες τεχνολογίες.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να ενθαρρύνει τους νέους σπουδαστές στην διαρκή αναζήτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με σωστές Ακαδημίες Εμπορικής Ναυτιλίας και μια ισχυρή ιδιωτική εκπαίδευση.

Όλοι μαζί πρέπει να εγκαθιδρύσουμε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών της βιομηχανίας, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των παρόχων κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα.

Είμαι πεπεισμένος ότι η ναυτιλία θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο, ακόμη περισσότερο στο μέλλον, ιδίως όσον αφορά τη μεταφορά αγαθών, ενέργειας και ανθρώπων με πολύ φιλικό προς το περιβάλλον και αποτελεσματικό τρόπο.

Είναι καθήκον μας να χρησιμοποιήσουμε τον άνεμο της αλλαγής για μια πορεία ασφαλέστερη και εμπνευσμένη από όραμα», κατέληξε.