Η ελληνική παροικία στο Μόντρεαλ ψήφισε υπέρ της σταθερότητας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μία νέα σελίδα ανοίγει η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ), μετά τις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη της Προεδρίας αυτού του Οργανισμού, αφήνοντας  πίσω ψήγματα απαισιοδοξίας και μεμψιμοιρίας.

Την Προεδρία παραδίδει ο ισχυρός άνδρας Νίκος Παγώνης που είχε επί πολλές θητείες -μακράς και πετυχημένης πνοής -το τιμόνι της Κοινότητας σε μία γυναίκα και ισχυρή επαγγελματία, την Άννυ Κουρτάκη, η οποία μιλά άψογα ελληνικά, εκφέροντας λόγο ενωτικό και αισιόδοξο.

Η συντριπτική επικράτηση του ψηφοδελτίου «Συμμετέχω» υπό την ηγεσία της Άννυ Κουτράκη, απέδειξε ότι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της ελληνικής παροικίας, στην κατεύθυνση συμπόρευσης με τον Οργανισμό και όχι της σύγκρουσης και της ανατροπής.  Η ελληνική παροικία διασφάλισε κλίμα σταθερότητας και συνέχειας στον Οργανισμό τους,  αναδεικνύοντας μια ισχυρή διοίκηση, καθώς και οι 24 υποψήφιοι του συνδυασμού κατάφεραν την εκλογή τους.

Οι εκλογές αυτές κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ο Οργανισμός αυτός στο Μόντρεαλ είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια περίπου. Περιλαμβάνει μισθοδοσίες, συντηρήσεις κτηρίων, πληρωμές ασφάλιστρων κλπ. Ωστόσο, έχει και τα προβλήματά της.  Το μεγάλο φάσμα υπηρεσιών που προσφέρει η Κοινότητα στους ομογενείς (παιδεία, εκκλησία, κοινωνικές δράσεις) καθώς και η συνεχής επί χρόνια μείωση των κυβερνητικών επιδοτήσεων ευθύνονται για ένα διαρκώς αυξανόμενο λειτουργικό έλλειμμα. Επιπλέον όλα τα ιδιόκτητα κτήρια είναι παλιά και απαιτούν συνεχώς μεγάλα ποσά για επισκευές και ανακαινίσεις, γεγονός που επιβαρύνει το ήδη βαρύ οικονομικό φορτίο της.

Πέραν των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, η ομογένειά μας στο Μόντρεαλ ξεχωρίζει: Τα ημερήσια ελληνικά  σχολεία έχουν συνδράμει τα μέγιστα στη διατήρηση της γλώσσας και της κουλτούρας μας. Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει αλλού στην ελληνική διασπορά, στο Μόντρεαλ συνεχίζουν να μιλάνε ελληνικά. Και αυτό γιατί, πρωταρχική αποστολή της Κοινότητας είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η παροικία μας στο Μόντρεαλ  διαθέτει μία Κοινότητα που αποτελείται από έξι ιδιόκτητες εκκλησίες, έξι ημερήσια τρίγλωσσα σχολεία με 1300 μαθητές, σχολεία συμπληρωματικής εκπαίδευσης, κοινωνικές υπηρεσίες, Ελληνικό πολιτιστικό ίδρυμα, λέσχες ηλικιωμένων, προσκοπικές ομάδες, παιδικούς σταθμούς και στέγες ηλικιωμένων.

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ κατοικούν περίπου 80-85 χιλίαδες άτομα ελληνικής καταγωγής, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή

Οι ομογενείς αυτοί είναι κατεσπαρμένοι στην ευρύτερη περιφέρεια του Μόντρεαλ που περιλαμβάνει και το Λαβάλ. Η Κοινότητα αποτελεί τον πόλο της συγκέντρωσής τους τόσο στο πλαίσιο των σχολείων της που λειτουργούν,  όσο και σε επίπεδο θρησκευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό.

Σοφία Λαλιωτίτη