Η Τουρκία «θέλει» και το Καστελόριζο!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

«Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Κύπρο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά έχει εκπονήσει σχέδια και για το Αιγαίο και ιδιαίτερα για την περιοχή του Καστελόριζου».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδα Ευάγγελος Αποστολάκης στους Αμερικανούς συνομιλητές του τόσο στο Πεντάγωνο, όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στο Κογκρέσο, περιγράφοντας την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ , ξεκαθαρίζοντας ότι παρά την κρίση οι ένοπλες δυνάμεις στην Ελλάδα παραμένουν αξιόμαχες και θα “απαντήσουν” άμεσα και αποτελεσματικά στην Τουρκία, μια εξέλιξη η οποία, όπως είπε, θα διαλύσει κυριολεκτικά τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε με στοιχεία την τουρκική παραβατικότητα, αλλά συνάμα παρουσίασε και αποδείξεις ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις απειλές τους και στο Αιγαίο. Αυτό τόνισε στους συνομιλητές του είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ελληνική πλευρά.

Ο κ. Αποστολάκης παρουσιάσει τις τουρκικές απειλές στο Αιγαίο στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Foreign Policy, επισημαίνοντας ότι αυτό που συμβαίνει καθημερινά στο Αιγαίο είναι αδιανόητο για δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

«Θέλουμε και κάνουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, προσθέτοντας ότι «προσπαθώ να μεταφέρω την ανησυχία μας στους ομολόγους μου στις ΗΠΑ», ενώ άφησε να διαφανεί ότι εάν η Τουρκία επιχειρήσει υλοποίηση τα σχέδια της στο Αιγαίο η Ελλάδα θα απαντήσει.

Εξάλλου ο κ. Αποστολάκης άφησε να διαφανεί ότι θα ενδιέφερε την Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όπως και η αγορά μερικών αεροπλάνων. Παρά το γεγονός ότι το κόστος για την αγορά πενήντα F-35 είναι γύρω στα 5 δις., τα κέρδη από την συμπαραγωγή είναι πολύ περισσότερα.

Το Ελληνικό ενδιαφέρον δεν σχετίζεται με το αν θα παραμείνει ή όχι η Τουρκία στο πρόγραμμα των F35 και είναι ένα σενάριο που εξετάζετε πέρα και έξω από τις οποίες εξελίξεις σημειωθούν αναφορικά με το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Τουρκία για το θέμα των S400 και των F35.

Μετά και το νέο τελεσίγραφο του Πενταγώνου, που εστάλη μέσω επιστολής του υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν στον ομόλογο του στην Τουρκία Χουλουσί Ακάρ με την οποία οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να έχει αποσυρθεί από τους S400 μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εφόσον η τουρκική πλευρά συνεχίσει σταθερά την ως τώρα πολιτική της στο θέμα αυτό, τότε ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα να εξετάσει σε άλλη βάσει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής των F35.

Εξάλλου η Ελληνική πλευρά ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποστείλουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πολεμικά σκάφη για την συμμετοχή τους σε κοινές ασκήσεις, ένα αίτημα που δεν απέρριψε η αμερικανική πλευρά εκτιμώντας ότι η εκεί παρουσία του αμερικανικού στόλου μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο.

Το μήνυμα που έδωσε η πλευρά των ΗΠΑ προς τον κ. Αποστολάκη είναι ότι θεωρούν την κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο σοβαρή, την παρακολουθούν ωστόσο από κοντά και δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί σε σύγκρουση.