Κι ύστερα ήρθαν οι φόροι: Στα 14 δισ. ο λογαριασμός μέχρι το τέλος του ’19

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ό,τι και να υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα στον ίδιο μήνα οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπουν στα κρατικά ταμεία 14 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Πρώτος και καλύτερος έρχεται ο φόρος εισοδήματος, καθώς περί τα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στις φορολογικές δηλώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.

Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ, με πρώτη δόση στα τέλη Αυγούστου και τελευταία στα τέλη Δεκεμβρίου, με το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχο ποσό θα πρέπει να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς το σύνολο των 5 δόσεων για τους φόρους από τα κέρδη του προηγούμενου έτους είναι στα 3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει και παρακρατήσεις από μισθούς και συντάξεις του β’ εξαμήνου, ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Επίσης δεν μπορούν να μην συμπεριληφθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, τα οποία αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την φορολογική “λαίλαπα” που έρχεται, αλλά και την κατάργηση των αντίμετρων από την Κυβέρνηση το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς τονίζει χαρακτηριστικά:

“Ως γνωστό και φέτος, ανεξαρτήτως εκλογών, ισχύει το γνωστό χρονοδιάγραμμα καταβολής των 6 μηνών, με τους 750.000 φορολογούμενους, που δηλώνουν από 20.000 έως 45.000 ευρώ, να πληρώνουν και φέτος το 60% του φόρου εισοδήματος. Ο φορολογικός μαραθώνιος των φορολογούμενων συμπληρώνεται βεβαίως με τις δόσεις που θα πληρώνουν κάθε μήνα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 120 δόσεις ή με βάση την πάγια ρύθμιση. Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους, από τα 2 εκ. που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση και πήρε το εκκαθαριστικό, φαίνεται να πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018 με τον μέσο φόρο να αγγίζει μέχρι στιγμής τα 650 ευρώ. Η νομοθετική τροπολογία της τελευταίας στιγμής μπορεί να ακύρωσε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από περίπου 9.000 σε 6.000 ευρώ, που η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το 2017 για το 2020, αλλά ταυτόχρονα κατήργησε όλα τα λεγόμενα «αντίμετρα» φορολογικών μειώσεων που είχαν θεσπιστεί να εφαρμοστούν από 1.1.2020 όπως:

Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 20% για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 20.000 ευρώ.

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 σήμερα.

Τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους.

Τη μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% το 2020, τη μείωση του συνολικού ποσού κατά 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ και το μηδενισμό του για τα ακίνητα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων.

Η ώρα του λογαριασμού για τους φορολογούμενους έρχεται λοιπόν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αφού παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να δόθηκε, αλλά αυτό δεν ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εντός του β´εξαμήνου του 2019».