Μητσοτάκης: Δεν έχουμε περιθώρια για πειράματα – Ζητώ ισχυρή εντολή

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 6 λεπτά

Στον περιβάλλοντα χώρο της “Αχαΐα Κλάους” μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από το λαό ισχυρή εντολή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Όπως είπε, οι εκλογές αυτές “είναι εκλογές ευθύνης, είναι κρίσιμες εκλογές και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Κλειδί της πολιτικής της ΝΔ, που είναι και το κλειδί για την επόμενη ημέρα της χώρας, είναι η ισχυρή ανάπτυξη, που σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι επέλεξε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος στην Αχαΐα, τονίζοντας ότι αποτελεί για τον ίδιο προσωπικό στοίχημα.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο απερχόμενος πρωθυπουργός επανέλαβε όλα όσα οι πολίτες παταγωδώς απέρριψαν πριν δύο εβδομάδες» και συμπλήρωσε: «Και βέβαια είναι μοιραίο, μην έχοντας τίποτα θετικό να επιδείξουν, να επιμένουν να διαστρεβλώνουν τις δικές μας θέσεις. Κατασκευάζουν συστηματικά μία Νέα Δημοκρατία που υπάρχει μόνο στο δικό τους το μυαλό, μόνο στη δικιά τους προπαγάνδα, ένα σκιάχτρο, το οποίο δήθεν θα τρομάξει τους πολίτες, λες και δεν έμαθαν τίποτα από το μήνυμα των πολιτών την 26η Μαΐου».

Ανάπτυξη & Επενδύσεις

Αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το σχέδιο της ΝΔ είναι λιγότεροι φόροι και κίνητρα για πολλές επενδύσεις που θα φέρουν καινούργιες δουλειές, δηλαδή περισσότερους μισθούς που τονώνουν την κατανάλωση και νέες εισφορές που θα ενισχύσουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αλλά και πρόσθετα δημόσια έσοδα από τη λογική φορολόγηση των κερδών. Γιατί ανάπτυξη τελικά σημαίνει μεγαλύτερο εισόδημα για όλους, υψηλότερη απασχόληση και τελικά πιο υγιή δημόσια οικονομικά».

Για το «πώς θα επιτευχθεί η έκρηξη επενδύσεων που διεκδικούμε», είπε πως θα γίνει με τέσσερις τρόπους και εξήγησε: «Πρώτον με μείωση φόρων για όλους και δεύτερον θα προκαλέσουμε αυτή την έκρηξη επενδύσεων με την ουσιαστική απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και αυτό αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα προσωπική μου δέσμευση.» Όσον αφορά στις αδειοδότησεις, είπε ότι «μεγάλες επενδύσεις που σέρνονται από γραφείο σε γραφείο θα έχουν πια ρητές προθεσμίες, θα επιβλέπονται από το γραφείο πρωθυπουργού, ενώ σε περίπτωση προσφυγών οι υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων».

Για το Ελληνικό

«Το Ελληνικό είναι σήμερα η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει στη χώρα, ύψους συνολικά επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα και σήμερα εκτός από την άδεια του καζίνο, εκκρεμούν δύο υπουργικές αποφάσεις για να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Δεσμεύομαι λοιπόν ότι αυτές οι δύο υπουργικές αποφάσεις θα υπογράφουν την πρώτη εβδομάδα εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Τρίτον, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το κράτος παύει πια να είναι αντίπαλος των επενδύσεων, διότι δεν γίνεται να ανακαλύπτουμε τον 21ο αιώνα, με καθυστέρηση, δασικές εκτάσεις εντός του Ελληνικού που για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο και βέβαια δεν γίνεται κηρύσσεται με καθυστέρηση αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου.»

Τέταρτον, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «θα στηρίξουμε τις επενδύσεις με μία ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας και αυτή η ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, που σήμερα μεγάλο ζητούμενο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, θα αποκατασταθεί μαζί με την εμπιστοσύνη στη συνολική πορεία της Ελληνικής οικονομίας.»

Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο, «οι προσδοκίες των αγορών για μία καλύτερη πιο σοβαρή, πιο αποτελεσματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν εντυπωσιακά τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων, τάση που εκτιμώ ότι θα ενισχυθεί και θα μειώσει ευθέως όχι μόνο το κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά το κόστος δανεισμού κάθε ελληνικής επιχείρησης είτε είναι μεγάλη είτε είναι μεσαία είτε είναι μικρή και έτσι θα αποκατασταθεί η ρευστότητα σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ξαναδανείσουν τις παραγωγικές επενδύσεις, που διεκδικούν σήμερα κεφάλαια και δεν μπορούν να τα βρουν, προκειμένου να μπορέσουν να ξανακάνουν τη δουλειά τους απαλλαγμένες πια από το βάρος του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων.»

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «οι επενδύσεις φέρνουν χρήμα υπέρ του δημοσίου, χρήματα τελικά για τα δημόσια νοσοκομεία, για το κοινωνικό κράτος για στοχευμένες προσλήψεις εκεί που πραγματικά τις χρειαζόμαστε, ενώ προσθέτουν έσοδα στο ασφαλιστικό μας σύστημα από τις εισφορές των εργαζομένων, ώστε να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις».

Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «όποιος απολαμβάνει κίνητρα για να δράσει, θα πρέπει βέβαια να αναλαμβάνει και υποχρεώσεις» και εξήγησε: «Αν εμείς προσφέρουμε στους επιχειρηματίες φορολογικά κίνητρα για να επενδύσουν με λιγότερη γραφειοκρατία καλύτερη ρευστότητα, έχουμε την απαίτηση η εργατική νομοθεσία να τηρείται και θα ελέγχεται και με την καθιέρωση λευκού μητρώου για τους συνεπείς εργοδότες, όπως ήδη είχαμε δρομολογήσει το 2014 και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους που πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.»

Με άλλα λόγια συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ανάπτυξη τελικά σημαίνει πολιτική για όλους, κυρίως για τους πιο αδύναμους, διότι σήμερα στην παγίδα της φτώχειας στη χώρα μας έχουν πέσει κατεξοχήν οι μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί είναι που υποφέρουν σήμερα περισσότερο και αυτοί θα είναι η πρώτοι ωφελημένοι από μία μεγάλη αναπτυξιακή έκρηξη.»

Και η καλύτερη κοινωνική πολιτική, πρόσθεσε, «είναι η δημιουργία πλούτου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όχι τα επιδόματα.» Τα επιδόματα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «μπορεί να είναι ένα μέτρο το οποίο χρειάζεται, μία προσωρινή ανακούφιση, όμως μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εμείς δεν θέλουμε πολίτες εξαρτημένους από επιδόματα, θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της δικής του ζωής και της ζωής των οικογενειών τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις «τέσσερις δέσμες φορολογικών μέτρων του κυβερνητικού μας προγράμματος» λέγοντας:

«Πρώτον διατήρηση του αφορολογήτου εκεί που βρίσκεται σήμερα. Καταργούμε οριστικά τη μείωση που μόνος του ψήφισε και υποκριτικά ξεψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες μέρες. Εκείνοι το είπαν γιατί ήξεραν ότι δεν θα το κάνουν, ενώ εγώ το λέω γιατί ξέρω ότι θα το κάνω πράξη. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9% και θα έχουμε αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε ελληνόπουλο το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού που αποτελεί μία βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Τρίτον ο φόρος στις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιχειρηματίες, θα πέσει από το 28% στο 20% εντός μιας διετίας και ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%. και πλην του υπερκατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος διατηρείται, θέλουμε να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11% και τέταρτον ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται οριζόντια κατά 30% για όλους τους Έλληνες, για όλες τις ιδιοκτησίες και δίνουμε φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως υπεραποσβέσεις ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών με κέρδη, ώστε αυτές να έχουν περισσότερα ουσιαστικά κίνητρα για να μπορούν να επενδύουν».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα την επόμενη μέρα πάνω από όλα, είναι μία σταθερή κυβέρνηση, μία αποφασισμένη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ταχύτατα και χωρίς αναστολές ένα τολμηρό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών.»

Η οικονομία μας συνέχισε, «απαιτεί όχι απλά σωστές, αλλά γρήγορες αποφάσεις και εσείς όλοι απαιτείται και με το δίκιο σας γρήγορα αποτελέσματα» προσθέτοντας: «Για να το πετύχω αυτό χρειάζομαι και σας ζητώ ισχυρή εντολή την 7η Ιουλίου και αυτήν την ισχυρή εντολή την ζητώ από όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές. Γιατί σήμερα περισσότερο ακόμα και από την 26η Μαΐου, δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε για χαμένες ψήφους, ούτε για πειράματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αύριο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας, είναι ταυτόχρονα ένα ευρύ πατριωτικό ρεύμα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες είναι το δημιουργικό κύμα που καλείται να φέρει σιγουριά και ανάπτυξη στον τόπο».