“Καμένη” χώρα η Βενεζουέλα: Κοντά στο 100% μείωση & παύση παραγωγής!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Καταρρέουν οι επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα, καθώς περίπου το 96% από αυτές προχώρησε σε αναστολή ή παύση της παραγωγής τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 εξαιτίας των διακοπών ηλεκτροδότησης, της έλλειψης καυσίμων και περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων.

Έρευνα της εθνικής συνομοσπονδίας βιομηχάνων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “το 96% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχε καθόλου παραγωγή ή είχε μειωμένη παραγωγή» κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου”, δια στόματος του Χουάν Πάμπλο Ολαλκουιάγκα, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων Βενεζουέλας (Conindustria). Μεταξύ αυτών των εταιρειών, «το 14% σταμάτησε εντελώς τη δραστηριότητά του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 4/5 των επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα έχουν κλείσει από τότε που ο τέως Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανήλθε στην εξουσία, πρόσθεσε ο Ολαλγκουιάγκα. Οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν σε μόλις 18% των ικανοτήτων τους, σε σύγκριση με τη γειτονική Κολομβία (81%) ή τη Βραζιλία (78%), και το 84% από αυτές τις επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να απολύσουν εργαζόμενους.

Όπως είπε ο ίδιος, οι εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης που έπληξαν τη χώρα τον Μάρτιο και οι ελλείψεις καυσίμων που πλήττουν εδώ και χρόνια παραμεθόριες περιοχές έχουν εξαπλωθεί πρόσφατα σε αρκετές Πολιτείες της λατινοαμερικανικής χώρας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την έναρξη ισχύος, στα τέλη Απριλίου, του εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο Καράκας.

Μεταξύ άλλων κυρώσεων, οι περιορισμοί στις ναυτιλιακές και αεροπορικές μεταφορές που είναι επίσης σε ισχύ θα επιτείνουν την πτώση των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων, σημείωσε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «τα φορτηγά πλοία δεν έρχονται» στη Βενεζουέλα.

Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι οι εξαγωγές αυτές αυξήθηκαν από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 699 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές εκτός καυσίμων μειώθηκαν από 44 εκατομμύρια το 2013 σε 5.800.000 το 2018. Σε συνδυασμό με την πτώση της εγχώριας παραγωγής, η πτώση προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις βασικών αγαθών στη χώρα.

Η πιστωτική κρίση επηρεάζει επίσης τη βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τον Ολαλκουιάγκα, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τα κεφάλαια που πρέπει να διαθέσουν οι τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξουν τις καταθέσεις τους. Για την Conindustria, η κατανάλωση μειώνεται επίσης έντονα σε μια οικονομία που χαρακτηρίζεται από ένα πληθωρισμό που τρέχει εκτός ελέγχου, ο οποίος μπορεί να φθάσει το 10,000,000% εντός του 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Υπάρχει ένα «χαμηλό επίπεδο πωλήσεων» στο πλαίσιο μιας «πορείας εξαθλίωσης» της κοινωνίας, δήλωσε ο Ολαλκουιάγκα. Σε αυτό το πλαίσιο, το 68% των εταιρειών που επιβιώνουν σήμερα ενδέχεται να κλείσουν μέσα σε ένα χρόνο, προειδοποιεί η έκθεση.