Στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά κατευθύνονται οι Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υπήρξε μία κάμψη στη ζήτηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων. Ωστόσο, από το 2016 και μετά, έχει παρατηρηθεί μία αλλαγή στην αγορά, με τους καταναλωτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους, κυρίως στα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, στα ασφάλιστρα υγείας και στα ασφάλιστρα επενδυτικών προγραμμάτων. Εξάλλου, η ανάκαμψη της ασφαλιστικής αγοράς αποτυπώθηκε και στην αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων.

Ο εγχώριος κλάδος των Μεσιτών & Πρακτόρων Ασφαλειών αναλύεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat A.E.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, οι εταιρείες που ασχολούνται με τη μεσιτεία και την πρακτόρευση ασφαλειών συνιστούν σημαντικό μέρος του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου, καθώς αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και του καταναλωτικού κοινού.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η παραγωγή ασφαλίστρων των εγγεγραμμένων μελών της ανήλθε περίπου στα €3,78 δισ. το 2016, από €3,58 δισ. το 2015, που μεταφράστηκε σε αύξηση 5,7%. Το 2017, η παραγωγή κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, ενώ το 2018 τονώθηκε περαιτέρω κατά 3,5% στα €3,92 δισ.

Τέλος, εκτιμάται ότι με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει να κινείται η ιδιωτική ασφάλιση και τα επόμενα χρόνια, μιας και το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να δημιουργεί ανασφάλειες, ωθώντας τους καταναλωτές στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο, οι εποπτικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια του ασφαλιστικού κλάδου και να διασφαλιστεί η προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Ο κ. Νικόλας Γκουζέλος, Chairman & CEO της Infobank Hellastat ΑΕ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφερε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος της χώρας δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα στο καταναλωτικό κοινό. Αυτό και μόνο, προλειαίνει το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιωτικού ασφαλιστικού  κλάδου τα επόμενα χρόνια».