Τέλος τα πλαστικά στον Καναδά από το 2021

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Από το 2021 ο Καναδάς παύει την κυκλοφορία στην αγορά σε πλαστικά καλαμάκια, σακούλες και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό.

Θέλοντας να δείξει την περιβαλλοντική γραμμή της χώρας και ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν τον Οκτώβρη, ο Τριντό είπε χαρακτηριστικά ότι «η ρύπανση από τα πλαστικά είναι μια παγκόσμια μάστιγα», σημειώνοντας ότι σήμερα στον Καναδά ανακυκλώνεται λιγότερο από το 10% των πλαστικών προϊόντων. «Ειλικρινά, ως γονιός, είναι δύσκολο να το εξηγήσω στα παιδιά μου. Πώς να εξηγήσεις ότι οι φάλαινες πεθαίνουν, με το στομάχι τους γεμάτο από πλαστικά, ότι τα άλμπατρος, οι νεοσσοί στα παράλια της Χαβάης, είναι γεμάτα με πλαστικά αφού τα πέρασαν για τροφή».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «ως γονείς, πηγαίνουμε τα παιδιά μας στην παραλία και αναζητούμε μια αμμουδιά που δεν είναι γεμάτη από πλαστικά, μπουκάλια, καλαμάκια» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να επιλύσουμε» αυτό το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης. Μέχρι το 2021, θα γίνουν επιστημονικές εκτιμήσεις για να καθοριστεί ο κατάλογος των αντικειμένων που θα απαγορευτούν.

Όπως εξήγησε ο Τριντό, οι κατασκευαστές πλαστικών θα είναι στο εξής υπεύθυνοι για «ολόκληρο τον κύκλο ζωής» των προϊόντων τους. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές και οι εταιρείες που χρησιμοποιούν πλαστικά –για παράδειγμα, περιτυλίγματα– θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανακύκλωσής τους. Με αυτήν την αλλαγή προσέγγισης θα απαλλαγούν οι δήμοι από ένα μέρος της ευθύνης και «θα μπορέσουμε να ανακυκλώνουμε πολύ περισσότερα πλαστικά», υποστήριξε.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στο Κεμπέκ που έγινε τον περασμένο χρόνο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπέγραψαν μια νέα χάρτα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία απείχαν. Η συμφωνία αναφέρει πως οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται ότι μέχρι το 2030 όλα τα πλαστικά θα είναι ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιήσιμα. Η ΕΕ έχει υιοθετήσει κανόνες για να απαγορεύσει κάποια από τα πιο συνηθισμένα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που από μόνα τους αποτελούν το 70% των πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς και τις παραλίες.

Στον Καναδά, πολλές πόλεις απαγορεύουν ήδη τις πλαστικές σακούλες, όπως το Μόντρεαλ από το 2018. Όμως “επιβάλλεται μια εθνική λύση”, εκτίμησε ο Τριντό.

Σε ανακοίνωσή του ο Καναδός Πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάθε χρόνο οι Καναδοί πετούν περισσότερους από τρία εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών. Αυτό ισοδυναμεί με απώλειες που μπορεί να φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συνιστά μια μεγάλη σπατάλη πόρων και ενέργειας». Σημειώνεται ότι η με την ανακύκλωση των πλαστικών στον Καναδά θα μειωθεί η ρύπανση, αλλά θα επίσης θα επιτρέψει τη δημιουργία περίπου 42.000 θέσεων εργασίας.