Τούρκος Υπ. Άμυνας: Δεν φαίνεται να είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τις εκπαιδεύσεις πιλότων στα F-35 εκ μέρους των ΗΠΑ προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Με αφορμή την σχετική αμερικανική επιστολή, ο Ακάρ τόνισε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώσαμε πως το ύφος της επιστολής δεν έχει σχέση με συμμαχική σχέση. Ετοιμάζουμε την απάντηση. Τέλος του μήνα θα συναντηθούμε με τον Σάναχαν».

Ο λόγος που το Πεντάγωνο απέκλεισε την Τουρκία από τις εκπαιδεύσεις, είναι η επιμονή της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, τα οποία οι ΗΠΑ θεωρούν απειλή.

Οι εξελίξεις αυτές αναστάτωσαν τη γειτονική χώρα, όπου σήμερα ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εξετάσει την κρίση με τις ΗΠΑ, ενώ αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι ο Ερντογάν ακύρωσε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης.

Τι είχαν δηλώσει οι ΗΠΑ

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι πλέον δεν πετούν», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιπτέραρχος Μάικ Αντριους.

«Αν δεν υπάρξει αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Τουρκία για τη μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Αυτή η δήλωση ίσως είναι και πιο σημαντική από τον τερματισμό της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων, καθώς η Αγκυρα από το 2008 συμμετέχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 και έχει στόχο να αγοράσει 100 μαχητικά! Η μείωση της συμμετοχής ή ο αποκλεισμός της Τουρκίας θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο σχεδιασμό της Τουρκικής Αεροπορίας, αλλά και στις τουρκικές εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής.