Ιταλία: Στοπ στα πλοία που διασώζουν παράτυπους μετανάστες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέο διάταγμα το οποίο προβλέπει περιορισμούς στην είσοδο σκαφών στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, ενέκρινε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια της  να περιορίσει τη δραστηριότητα των φιλανθρωπικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

Το εν λόγω διάταγμα, περιλαμβάνει 18 άρθρα, και προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή προστίμου ύψους από 10.000 έως 50.000 ευρώ «στον καπετάνιο, τον ιδιοκτήτη ή τη ναυτιλιακή εταιρεία» του σκάφους που θα μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια, ενώ αν κάποιο πλοίο παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα χωριά ύδατα, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας ή αν αγνοήσει τις εντολές των ιταλικών αρχών κινδυνεύει με κατάσχεση.

«Πιστεύω ότι κάναμε ένα βήμα για την ασφάλεια της χώρας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει ήδη κλείσει τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες.

Εξάλλου, το διάταγμα, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ενισχύει παράλληλα τις κυρώσεις σε βάρος όσων διαπράττουν επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων της τάξης.

Αν κάποιος φοράει κράνος ή χρησιμοποιεί κάποια άλλη μέθοδο για να μην αναγνωρίζεται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης 2-3 ετών και πρόστιμο 2.000-6.000 ευρώ, ενώ η χρήση ροπάλων, ξύλων ή πυροτεχνημάτων εναντίον των αστυνομικών τιμωρείται με τετραετή φυλάκιση.