Κ. Μητσοτάκης: Οι πέντε άξονες ανάταξης της εθνικής οικονομίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Τους πέντε άξονες επι των οποίων θα στηριχθεί η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ανέλυσε ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του ΣΕΒΕ στην Θεσσαλονίκη.

«Το διακύβευμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «παραμένει κρίσιμο και η ένταση των διαφορών τεράστια.

Ειδικά οι εξαγωγές», συνέχισε, «αποτελούν τον κεντρικό βραχίονα του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ και μέρος του ευρύτερου σχεδίου μας για την ανάταξη ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Όλοι ξέρουν», είπε, «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά γιατί γνωρίζει πως δεν θα τα κάνει. Ενώ, η ΝΔ μιλά συγκρατημένα γιατί σύντομα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα προτείνει. «Κλειδί» του σχεδίου μας είναι η ανάπτυξη που θα έρθει από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές», τόνισε.

Οι πέντε άξονες

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να φέρει επενδύσεις στη χώρα στηριζόμενος σε πέντε άξονες και συγκεκριμένα : Στην μείωση των φόρων, στην μείωση γραφειοκρατίας, στην δημιουργία ενός φιλικού κράτους για τις επενδύσεις, στην αποκατάσταση της ρευστότητας και στους αυστηρούς ελέγχους της εργατικής νομοθεσίας.

Αναλυτικότερα για τον καθένα από τους παραπάνω άξονες, ανέφερε τα εξής:

 1. Με μείωση των φόρων, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα. Και οι τομείς που προσφέρονται εδώ είναι πολλοί: από τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και την Αγροδιατροφική αλυσίδα μέχρι τις Μεταφορές. Και από την Ενέργεια, τη μεταποίηση ή τις Υπηρεσίες έως τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.
 2. Με την απελευθέρωση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας: Η ηλεκτρονική υπογραφή καθιερώνεται  για τους πολίτες και για  τις επιχειρήσεις. Οι αδειοδοτήσεις θα πάψουν να σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, καθώς θα έχουν ρητές προθεσμίες και θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Ενώ σε περίπτωση προσφυγών, οι υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων. Τα γραφειοκρατικά τείχη θα σαρωθούν. Επαναλαμβάνω τη λέξη για να την εμπεδώσουν όσοι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο της κοπτικής και ραπτικής των δηλώσεων μου. Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έκρηξη των επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα.
 3. Το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δάσος στην έκταση του Ελληνικού, η οποία για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής. Ούτε, βεβαίως, και να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.
 4. Με αποκατάσταση της ρευστότητας, που θα φέρει και την εμπιστοσύνη. Ήδη βλέπετε πως οι προσδοκίες των αγορών για μία καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Τάση που αν διατηρηθεί και ενισχυθεί, θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα αποκατασταθεί, επίσης, η ρευστότητα και με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ταχύτερη αξιοποίηση τω Κοινοτικών Πόρων.
 5. Η εργατική νομοθεσία θα τηρείται παντού και θα ελέγχεται απολύτως. Και οι επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους. Είτε με  δωρεάν μεταφορά στο χώρο της εργασίας τους, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, είτε με συμμετοχή στα κέρδη κάθε χρονιάς. Ενώ το κράτος θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, εξασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Κανόνες παντού και για όλους, λοιπόν. Καθαρές κουβέντες.

Τι θα κάνει η ΝΔ για την Μακεδονία και την Θράκη

Ειδικότερα για την Μακεδονία και την Θράκη, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής έργα :

 • Ολοκλήρωση των οδικών διασυνδέσεων που ενώνουν τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας που έχουν μείνει αποκομμένες από το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και τα οδικά δίκτυα που ενώνουν τη Δράμα με την Εγνατία, την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα και τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα.
 • Αδειοδότηση και χρηματοδότηση της ανάπλασης, ενοποίησης και αξιοποίησης του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι.
 • Ολοκλήρωση των υποδομών απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Αλλά και αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο εξοικονομώντας, αφενός, ενέργεια και βελτιώνοντας, αφετέρου, την ασφάλεια για τους οδηγούς με την αύξηση της φωτεινότητας στους δρόμους μας.
 • Έγκριση των ΣΔΙΤ, για να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία 25 ολοκαίνουρια υπερσύγχρονα σχολεία.
 • Εξέταση και υλοποίηση με τον ταχύτερο τρόπο δύο σημαντικών έργων που προτείνει η Περιφέρεια. Το ένα είναι η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό, που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές. Και το άλλο αφορά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Μουδανιά-Νικήτη που εξυπηρετεί το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.
 • Επέκταση της σιδηροδρομικής Εγνατίας προς Ανατολάς με νέα παράκτια πεδινή χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη. Και στόχο να συνδεθεί με το αναβαθμισμένο υπόλοιπο δίκτυο μέχρι τα σύνορα.
 • Στήριξη των διεθνών projects που σχεδιάζονται για αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, τα οποία θα προσφέρουν νέες σημαντικές επενδύσεις στην Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα, επέκταση του δίκτυο φυσικού αερίου στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλα αυτά τα έργα είναι κοστολογημένα και επισήμανε πως «σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αξιοποιούμε τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027, του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ και εθνικούς πόρους.

Επιδιώκουμε, όμως, και τη μόχλευση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Εκτιμούμε ότι το αναπτυξιακό μας σχέδιο θα αυξήσει το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 6-8 δισ. ευρώ. Και θα δημιουργήσει, σε ετήσια βάση, 20.000-25.000 νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε.