Κόλαση στον Κόλπο Ομάν: Εκρήξεις με δύο δεξαμενόπλοια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δύο δεξαμενόπλοια τα οποία διαχειρίζονται η Frontline και η Bernhard Schulte έχουν δεχθεί επίθεση με τορπίλη στο Fujairah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για το 110.000 dwt LR2 Front Altair («χτισμένο» το 2016) και το  Kokuka Courageous (το οποίο κατασκευάστηκε το 2010), 27.000 dwt που το διαχειρίζεται η Bernhard Schulte, το οποίο βρίσκεται επίσης στην περιοχή. Το περιστατικό το διερευνά σώμα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού.

Το δεξαμενόπλοιο «Front Altair», το οποίο είχε ναυλώσει η κρατική εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή, δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρείας.

Εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε επίσης στη νορβηγική εφημερίδα «VG» ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Το «Front Altair» μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, «βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη» γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.

Το βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στον Κόλπο του Ομάν και διευκρίνισε ότι ερευνά το περιστατικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει επίσης βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

Τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δήλωσαν ακόμη ότι δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή. Εκτός από το δεξαμενόπλοιο «Front Altair» με σημαία Νήσων Μάρσαλ, πρόκειται επίσης για το «Kokuka Courageous» με σημαία Παναμά.

Το «Kokuka Courageous» μάλιστα υπέστη βλάβη στη δεξιά πλευρά του κύτους, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στη Σιγκαπούρη. «Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Το Ιράν προσέφερε σήμερα βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια», το ένα με σημαία Παναμά, το άλλο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπειτα από ένα «ατύχημα» που προκάλεσε πυρκαγιά στα πλοία αυτά στη θάλασσα του Ομάν, μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στις 12 Μαΐου τέσσερα δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία κατηγόρησαν αργότερα έναν «κρατικό παράγοντα». Το Ιράν αρνήθηκε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι ήταν πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

Μετά το συμβάν σημειώθηκε άνοδος 3% σε brent και αμερικανικό αργό.