“Μυρίζει μπαρούτι” στο Αιγαίο – Έκτακτο Υπ. Συμβούλιο συγκάλεσε ο Ερντογάν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Ερντογάν σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ, λίγο μετά το αμερικανικό “μπλόκο” σε βάρος της Άγκυρας αναφορικά με τις εκπαιδεύσεις Τούρκων πιλότων με F-35.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση, καθώς ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε χθες ότι “δεν φαίνεται να είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ”, έπειτα από την επιστολή των Αμερικανών για τις εκπαιδεύσεις πιλότων της πολεμικής αεροπορίας. Ταυτόχρονα ο Ερντογάν ακύρωσε όλες τις ομιλίες του, ενόψει μάλιστα των επαναληπτικών εκλογών στον Δήμο Κωνσταντινουπόλης στις 23 Ιουνίου.

“Σοβαρά διεθνή ζητήματα” θα συζητηθούν στο υπουργικό Συμβούλιο της γειτονικής χώρας, ανάμεσα στα οποία και η Κυπριακή ΑΟΖ, όπως και το Αιγαίο.

Με αφορμή την έκδοση διεθνών ενταλμάτων από την Κύπρο, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προβεί σε κινήσεις «που θα προστατέψουν τα τουρκικά δικαιώματα στην περιοχή». Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι πρέπει να διαμοιραστεί το φυσικό αέριο και τα έσοδά του ώστε να μην υπάρχει ένταση, ζητώντας ουσιαστικά μερίδιο από τα κυπριακά συμφέροντα!

Σύμφωνα με πηγές, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα ενημερώσει την αντιπολίτευση για «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον Στρατό», την ώρα που “μυρίζει μπαρούτι”, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται να δρομολογεί την κλιμάκωση των προκλήσεων μέσα στο καλοκαίρι, πραγματοποιώντας έρευνες ή ακόμη και γεώτρηση με το δεύτερο γεωτρύπανό «Γιαβούζ», νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, πιθανότατα εκεί όπου –με βάση την αρχή της μέσης γραμμής– η κυπριακή ΑΟΖ συναντάει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ, ενώ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, με το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Παράλληλα, η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς σημειώνονται συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Σε μόλις δύο ημέρες σημειώθηκαν 183 παραβιάσεις και πέντε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.