“Βόμβα” του Υπ. Υγείας: Δεν ισχύει η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το χέρι βαθιά στην τσέπη τους θα βάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αποζημίωση από τον Οργανισμό δεν ισχύει.

Έπειτα από το άνοιγμα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και το “μπλόκο” που έκαναν στα παραπεμπτικά από τους ασφαλισμένους, πλέον οι πολίτες όχι απλώς θα πληρώνουν κανονικά τις εξετάσεις τους, αλλά χάνουν και την αποζημίωση 15% που θα έπρεπε να πάρουν.

Υπενθυμίζεται ότι το συντονιστικό των διαγνωστικών κέντρων είχε αποφασίσει οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν το 85% της τιμής της εξέτασης και όχι το 15% που είναι η συμμετοχή τους. Να καταβάλλουν, δηλαδή την ασφαλιστική τιμή, όχι όμως το 15% της συμμετοχής και στη συνέχεια, έχοντας μαζί τους τις αποδείξεις, να πηγαίνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και να ζητούν την επιστροφή των χρημάτων τους.

Ο Υπουργός εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τετάρτης ότι η διαδικασία της αποζημίωσης που ανέφερε το συντονιστικό όργανο των διαγνωστικών κέντρων δεν προβλέπεται, διότι τα εργαστήρια έχουν συνάψει σύμβαση με τον Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται υπογραφές μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας αλλά και των περισσότερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Μόνη λύση τα Δημόσια Νοσοκομεία

Όπως είναι λογικό, η πλειοψηφία των πολιτών που θέλει να κάνει εξετάσεις θα απευθυνθεί στα Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να μην πληρώσει. Όπως προέβλεψε ο Υπουργός Υγείας, στα νοσοκομεία θα γίνει το αδιαχώρητο με μια τέτοια εξέλιξη, για αυτό το λόγο ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες των επισκέψεων στις δημόσιες μονάδες.