Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν με φόντο την κρίση με τις ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την ώρα που κορυφώνεται η κρίση μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας για τους S-400, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν εντός του Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν μια «μακρά και λεπτομερή διμερή συζήτηση» στο περιθώριο της συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί την 28η και την 29η Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο Ερντογάν θα έχει συνομιλίες και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε ανακοινωθεί από την τουρκική προεδρία τον περασμένο μήνα. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν το ενδεχόμενο να μιλήσουν τηλεφωνικά.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση κυρίως εξαιτίας της διένεξης των δύο νατοϊκών συμμάχων με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει αρκετές συστοιχίες του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Η Ουάσινγκτον πρόσφατα απέκλεισε την Τουρκία από τις εκπαιδεύσεις πιλότων με τα εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 αν πράγματι προχωρήσει στην αγορά των S-400, ωστόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε μόλις χθες το αμερικανικό τελεσίγραφο. Ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να κάνει πίσω στη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Ρωσία. «Έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.