Για ποιες χώρες είμαστε top προορισμός για διακοπές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Διακοπές στην Ελλάδα θα κάνουν φέτος οι περισσότεροι Πολωνοί, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών τους για την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν. Το ίδιο θα κάνουν οι Βρετανοί και οι Ιταλοί, αφού περάσουν πρώτα από την Ισπανία και την Ιταλία που έρχονται πρώτες στις προτιμήσεις τους.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει η 19η ετήσια έρευνα διακοπών της Europ Assistance σε συνεργασία με την Ιpsos, η οποία διεξήχθη από τις 18 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου του 2019 σε δείγμα 10.000 ατόμων από 12 χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο νούμερο 1 παράγοντας για όλες τις εθνικότητες είναι ο προϋπολογισμός του ταξιδιού: Ο μέσος προϋπολογισμός διακοπών των Ευρωπαίων παρουσιάζει φέτος αύξηση 3% κατά μέσο όρο και διαμορφώνεται σε 2.019 ευρώ, ενώ ανεβαίνει στο +5% για ταξίδια εντός ευρωζώνης πλην Βρετανίας, Ελβετίας και Πολωνίας, στα 2.099 ευρώ, έναντι πάντα του 2018.

Ωστόσο ο μέσος αντίστοιχος προϋπολογισμός των Αμερικανών εμφανίζεται μειωμένος φέτος κατά 10% (2.131 ευρώ) και των Βραζιλιάνων κατά 3% (1.138 ευρώ). Μείωση 5% καταγράφεται και στους Βρετανούς με το μέσο προϋπολογισμό φέτος να διαμορφώνεται σε 2.151 ευρώ.

Στον αντίποδα, αύξηση στον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό εμφανίζουν η Γαλλία (+10%, στα 2.201 ευρώ), η Ισπανία (+8%, στα 1.798 ευρώ) και η Γερμανία (+4%, στα 2.467 ευρώ).

Εκτός από τα χρήματα που θα διαθέσουν, οι Αμερικάνοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο χρόνο μετάβασης στον προορισμό και τους κινδύνους προσωπικών επιθέσεων, ενώ οι Βραζιλιάνοι προκρίνουν την υγεία και την τρομοκρατία. Οι ταξιδιώτες ανησυχούν λιγότερο σε σχέση με 2 χρόνια πριν για τους κινδύνους τρομοκρατικού χτυπήματος στις διακοπές. Για τους Ευρωπαίους το ποσοστό όσων ανησυχούν εμφανίζεται μειωμένο κατά 6% (42%), για τους Αμερικανούς -7% (33%) και για τους Βραζιλιάνους -7% (61%).

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Ιταλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν παραθαλάσσιους προορισμούς για τις διακοπές τους, ενώ συνολικά οι Ευρωπαίοι συμφωνούν σε αυτό κατά 62%. Η τάση για ορεινούς προορισμούς αυξήθηκε 2% για τους Ευρωπαίους (μεγάλη αύξηση από Γάλλους και Ιταλούς).

Σε άλλα ποσοστά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 63% των Ευρωπαίων, και το 68% των Αμερικανών και άλλο ένα 68% των Βραζιλιάνων θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι του 2019, σε επίπεδα που κυμαίνονται στα περσινά.

Όπως φαίνεται, ο πιο οργανωμένος λαός που έχει κλείσει από τώρα εισιτήρια για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι οι Αυστριακοί σε ποσοστό 70%. Ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι, οι Βρετανοί, οι Ελβετοί, οι Πολωνοί, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί.

Οι Γάλλοι και οι Βραζιλιάνοι είναι οι μοναδικές εθνικότητες που τείνουν να κάνουν διακοπές τουλάχιστον 2 εβδομάδων το 2019. Οι Βρετανοί έχουν μέσο όρο διάρκειας διακοπών 1,7 εβδομάδες και οι Γερμανοί 1,9 εβδομάδες.