Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, επιθεώρησε τον Στόλο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού επιθεώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολεμικού Ναυτικού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα και σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Παυλόπουλος επιβιβάσθηκε στην φρεγάτα «Σαλαμίς», στον όρμο του Φαλήρου η οποία και απέπλευσε για τον Σαρωνικό Κόλπο όπου βρισκόταν παραταγμένα 28 πλοία του Στόλου, που επέστρεφαν από την μεγάλη άσκηση «Καταιγίς 2019».

Κατά την διάρκεια της επιθεώρησης τα πληρώματα των πολεμικών σκαφών απέδωσαν τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Παυλόπουλος, μέσω ασυρμάτου, απευθύνθηκε στα πληρώματα των πλοίων και, μεταξύ άλλων, τους επισήμανε ότι δεν υπερασπίζονται μόνο την ελληνική επικράτεια, αλλά και τα σύνορα της ΕΕ καθώς και τη διεθνή νομιμότητα.

Εξάλλου ο ΠτΔ δεν παρέλειψε να στείλει ένα μήνυμα προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας τα εξής :

«Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Αισθήματα Εθνικής Υπερηφάνειας με διακατέχουν, μετά το πέρας της Επιθεώρησης του Στόλου, για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της Χώρας κατά την υπεράσπιση της Επικράτειας και των Συνόρων μας.

«Διαμηνύουμε», πρόσθεσε, «προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», κατέληξε.

Φωτό: Ορέστης Παναγιώτου