NowΠαγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, καθώς αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει “αναπόφευκτα” σε πολεμική σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, κατηγορία που υποστηρίζουν η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία. Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι εκρήξεις δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης εναντίον του Ιράν.
Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, απέρριψε τον «αστήρικτο» ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη, αντιδρώντας στην κατηγορία του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τον αστήρικτο ισχυρισμό των ΗΠΑ όσον αφορά τα συμβάντα της 13ης Ιουνίου στα δεξαμενόπλοια» και «τον καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.
Από το σημείο όπου έγιναν οι εκρήξεις γίνεται η μεταφορά του 30% του πετρελαίου σε όλον τον κόσμο, ενώ ήδη η τιμή του έχει αρχίσει να ανεβαίνει σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον 4% μέσα σε λίγες ώρες.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Κυβέρνηση της χώρας του φέρεται να έχει στην κατοχή της βίντεο στο οποίο εικονίζονται στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν να απομακρύνουν (αυτήν που η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ήταν) μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλάι του κύτους ιαπωνικού δεξαμενόπλοιου που δέχθηκε επίθεση.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως έχει δει το βίντεο, το οποίο κατ’ αυτόν δείχνει καθαρά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το δεξαμενόπλοιο και αφαιρούν τη νάρκη.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν, τονίζοντας ότι το Ριάντ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα λιμάνια του αλλά και χωρικά ύδατά του.
Ο Χάλιντ αλ Φάλιχ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τις διεθνείς διαδρομές της ναυσιπλοΐας.
Σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφοδιάζει τις διεθνείς αγορές με πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις αυτές. Όπως είπε ο Φάλιχ, το Υπουργείο και η εταιρεία Aramco αύξησαν την ετοιμότητά τους για να ανταποκριθούν.
Πρακτορείο TASS: Ιρανοί διασώστες μετέφεραν πάνω από 40 ναυτικούς
Το πρακτορείο TASS ανέφερε ότι Ιρανοί διασώστες κατάφεραν να μεταφέρουν ασφαλείς πάνω από 40 ναυτικούς, ανάμεσά τους 11 Ρώσους. Οι ναυτικοί μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και τους δόθηκε νερό, φαγητό και είδη ένδυσης.
Ποιο είναι το στενό του Ορμούζ;
Ο θαλάσσιος δίαυλος χωρίζει το Ιράν και το Ομάν, συνδέοντας τον Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.
Το στενότερο σημείο στο Στενό έχει πλάτος 33 χιλιομέτρων, αλλά η δίοδος ναυσιπλοΐας έχει πλάτος μόλις τρία χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση.
Γιατί έχει σημασία;
Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι 18,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης πέρασαν από τη δίοδο αυτή το 2016. Αυτό είναι περίπου το 30% του αργού και άλλων προϊόντων πετρελαίου σε υγρή μορφή που μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης το 2016.
Περίπου 17,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αργό και συμπυκνώματα εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων του πετρελαϊκού κλάδου Vortexa.
Με την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να είναι περίπου 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο περνά μέσω των Στενών.
Η μεγαλύτερη ποσότητα αργού που εξάγεται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Ιράκ – όλα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών – μεταφέρεται μέσω του θαλάσσιου αυτού διαύλου.
Έχουν υπάρξει στο παρελθόν συμβάντα στο στενό;
- Τον Ιούλιο του 1988, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Vincennes κατέρριψε ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 290 επιβαίνοντες. Η Ουάσινγκτον απέδωσε την κατάρριψη στο γεγονός ότι το πλήρωμα θεώρησε ότι το επιβατικό αεροσκάφος ήταν μαχητικό. Η Τεχεράνη είπε ότι επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι το Vincennes βρισκόταν στην περιοχή για να προστατεύσει τα ουδέτερα σκάφη απέναντι σε επιθέσεις του ιρανικού ναυτικού.
- Στις αρχές του 2008, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ιρανικά σκάφη απείλησαν αμερικανικά πολεμικά, πλησίασαν τρία σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στα Στενά.
- Τον Ιούνιο του 2008, ο τότε διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο Μοχαμέντ Αλί Τζαφάρι, δήλωσε ότι το Ιράν θα επιβάλει ελέγχους στη ναυσιπλοΐα στο Στενό εάν δεχθεί επίθεση.
- Τον Ιούλιο του 2010, το ιαπωνικό πετρελαιοφόρο M Star δέχθηκε επίθεση στο Στενό. Την ευθύνη ανέλαβε μια ομάδα μαχητών με την ονομασία Ταξιαρχίες του Αμπντάλα Αζάμ που είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.
- Τον Ιανουάριο του 2012, το Ιράν απείλησε να μπλοκάρει το Στενό σε αντίποινα για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που είχαν στόχο τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης.
- Τον Μάιο του 2015, ιρανικά σκάφη εξαπέλυσαν βολές κατά τάνκερ υπό σημαία Σιγκαπούρης. Υποστηρίχθηκε τα πυρά έπληξαν ιρανική πλατφόρμα πετρελαίου, με αποτέλεσμα το πλοίο να εγκαταλείψει την περιοχή.
- Τον Ιούλιο του 2018, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θα μπορούσε να διακόψει τη ροή πετρελαίου μέσω του Στενού σε αντίδραση στην προσπάθεια των ΗΠΑ να μειωθούν στο μηδέν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές μέσω του Στενού εάν διακοπούν οι εξαγωγές του Ιράν.