Κτηματολόγιο: «Βόμβα» στο έργο η χαμηλή συμμετοχή

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε μια κρίσιμη φάση έχει εισέλθει η διαδικασία κτηµατογράφησης, µε την περιορισμένη συµµετοχή των πολιτών να οδηγεί σε διαρκείς παρατάσεις, οι οποίες ωστόσο αναμένεται να ανεβάσουν σημαντικά το κόστος του έργου. Κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου το 2021.

Σημειώνεται μάλιστα ότι 5 από τις 32 µελέτες κτηµατογράφησης δεν έχουν ανατεθεί ακόμα εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων. Αυτές αφορούν τις περιοχές Κυκλάδων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Ρεθύμνου, Χανίων και του υπολοίπου Ηρακλείου.

Σύμφωνα µε τις πρώτες εκτιμήσεις των αναδόχων, το κόστος µιας ενδεχόμενης εξάμηνης παράτασης των 32 συµβάσεων, οι οποίες έχουν κοστολογηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 40 εκατ.

Έως τώρα, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για επέκταση των συµβάσεων ή υπογραφή συµπληρωµατικών για το ζήτημα αυτό.

Η συµµετοχή συρρικνώθηκε ύστερα από τη ρύθμιση για τη δυνατότητα έως και εξάµηνης παράτασης στις προθεσμίες, ενώ η προεκλογική περίοδος µείωσε κι άλλο τον ρυθμό υποβολής δηλώσεων.