Αέρας, νερό, τροφή και internet στους τουρίστες του διαστήματος, με $35.000/βραδιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

«Ανοιχτός» σε τουρίστες θα είναι σύντομα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, καθώς η NASA σχεδιάζει να στέλνει τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αρχίζοντας το 2020.

Κάθε ταξίδι θα διαρκεί 30 ημέρες και, εφόσον υπάρχει ζήτηση, η NASA σχεδιάζει δύο αποστολές ανά έτος. Το ταξίδι θα γίνεται με διαστημικά σκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ευκαιρία δεν θα είναι όμως διαθέσιμη σε όλους. Θα υπάρχουν κριτήρια για την σύνθεση πληρώματος και επιβατών για κάθε αποστολή, ώστε να διασφαλιστεί πως οι ιδιώτες «αστροναύτες» πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

Για τη διαμονή οι ιδιώτες θα πληρώνουν κατ’ άτομο περίπου 35.000 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. Στις παροχές προσφέρεται ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, τροφή, χρήση των τουαλετών, αποθήκευση αποσκευών και internet.

Η NASA ανακοίνωσε παράλληλα πως θα διευρύνει τις ευκαιρίες που προσφέρει σε ιδιωτικές εταιρείες για εμπορική αξιοποίηση του Σταθμού. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η υπηρεσία ανοίγει τον δρόμο για την κινηματογράφηση διαφημίσεων ή για άλλες εμπορικές δραστηριότητες στο περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας.

Η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε σήμερα κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Σταθμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι η κρατική χρηματοδότηση για το σταθμό θα σταματήσει σταδιακά έως το 2025.