Η αναφορά του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρου Βενιάμη, στην Θεσσαλονίκη, ως πύλη της Ευρώπης και των Βαλκανίων στις ποτάμιες μεταφορές, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια που ήθελαν, ήδη από τις αρχές του ’80, την δημιουργία ενός ισχυρού ποτάμιου άξονα που θα συνέδεε την Μαύρη Θάλασσα με την Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τα Στενά των Δαρδανελίων με ότι θετικό συνεπάγεται η μείωση του χρόνου μεταφοράς στο κόστος της μεταφοράς.
Μέχρι και το 2024 πρόσθεσε ο κ. Βενιάμης, αναμένεται μια σημαντική αύξηση της κίνησης πλοίων στις εσωτερικές ποτάμιες μεταφορές της Ευρώπης, μια πρόβλεψη που μπορεί να φέρει την Θεσσαλονίκη στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, σε αυτή την διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά.
Συμπληρώνοντας την σκέψη του κ. Βενιάμη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης κ. Σωτήρης Θεοφάνης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου μεταφορών, είναι μεν εφικτή πλην όμως απαιτεί υποδομές, τέρμιναλ και λιμάνια, που σήμερα δεν υπάρχουν.
Δεν πρόκειται όμως για μια νέα ιδέα.
Ήδη από το 1979 υφίσταται εξάτομη μελέτη σκοπιμότητας από το United Nations Development Programme (UNDΡ) η οποία και προέβλεπε τη ζεύξη του ποταμού Αξιού/Vardar με τους ποταμούς Μοράβα /Δούναβη (κοντά στο Βελιγράδι) δια της κατασκευής υδάτινης οδού (waterway) που διέσχιζε την Σερβία, την τέως Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και συντόμευε την μεταφορά φορτίων από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα κατά 1.200 χλμ. παρακάμπτοντας τα Στενά των Δαρδανελίων.
Επίσης, στην ίδια μελέτη αναφέρονταν ότι η σύνδεση του Δούναβη με το Αιγαίο εμπλέκει δύο Διευρωπαϊκούς Διαδρόμους Μεταφορών: Τον Διάδρομο VII Δούναβης (μεταφορές από Ανατολή-Δύση στα Βαλκάνια) και τον Διάδρομο X (μεταφορές από Βορρά–Νότο στα Βαλκάνια).
Καθώς ο βασικός σχεδιασμός υπάρχει το μόνο που απαιτείται είναι μια επικαιροποίηση της εν λόγω μελέτης δεδομένου ότι έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και στα γεωπολιτικά της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Βαλκανικής.