Η εφτάψυχη “Αλεξάνδρα Λ” – Η ιστορία ενός ταξιδευτή του Αιγαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

του Αντώνη Λαζαρή

Yπάρχουν καράβια που μοιάζουν με τις γάτες.  Υπάρχουν καράβια που είναι εφτάψυχα σαν τις γάτες.

Ένα από τα καράβια αυτά είναι το περίφημο “ΑΝΕΜΟΣ” (“ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ” / “AQUA MARIA” / “ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ” / “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Λ”). Τριάντα ολόκληρα χρόνια ταξιδεύει στην Ελλάδα. Η μετασκευή του στα ελληνικά ναυπηγεία υπήρξε υποδειγματική. Ο καπετάν-Λάζαρος Γαβαλάς είχε επιβλέψει αυτή τη μετασκευή.

Με το όνομα “ΆΝΕΜΟΣ” το πλοίο γνώρισε απίστευτη επιτυχία στη μεγάλη γραμμή από το Ηράκλειο για τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Μύκονο, την Τήνο, τη Σύρα, τη Σκιάθο, τη Θεσσαλονίκη. Γύρω στο 1997 θα μεταδρομολογηθεί στη γραμμή για Εύδηλο-Καρλόβασι-Βαθύ Σάμου.

Ο άνεμος των μεγάλων αλλαγών πριν από είκοσι χρόνια θα το φέρει στην Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία του Νότου (ΑΝΕΝ) στις γραμμές από Πειραιά για Κύθηρα-Αντικύθηρα-Καστέλι Κισσάμου, από Καστέλι Κισσάμου για Αντικύθηρα-Γύθειο και από Καστέλλι Κισσάμου για Καλαμάτα. Ένα σοβαρό ατύχημα στο λιμάνι των Κυθήρων θα διακόψει άδοξα την καριέρα του για την ΑΝΕΝ.

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) θα του δώσει μια ακόμα ευκαιρία. Με το όνομα “AQUA MARIA” το πλοίο θα ταξιδέψει στις γραμμές από το Λαύριο για Ψαρά-Μεστά, από το Λαύριο για Άγιο Ευστράτιο-Λήμνο-Καβάλα και σε ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Η πτώση της ΝΕΛ θα το οδηγήσει σε παροπλισμό. Και σε εκείνη τη δύσκολη εποχή θα βρεθεί η εταιρεία του κ. Καραμπέκου να του δώσει ένα ακόμα φιλί της ζωής. Το πλοίο κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις τα πήγε πολύ πολύ στις γραμμές των Βόρειων Σποράδων. Σε κάποια περίοδο αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα αλλά τελικά κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Το 2018 αγοράστηκε από την Kefalonian Lines του κ. Λυκούδη και μετονομάστηκε σε “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Λ”.

Η νέα του εταιρεία ξόδεψε αρκετά χρήματα για το πλοίο με αποτέλεσμα το πλοίο να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Η διακοπή δρομολογίων των πλοίων της εταιρείας το κράτησε δεμένο στο λιμάνι του Αργοστολίου τον φετινό χειμώνα.

Και εκεί που τα φώτα της ράμπας είχαν αρχίσει προσωρινά να χαμηλώνουν φαίνεται πως μία άλλη εταιρεία, πιθανόν η Sea Jets, να προτίθεται να προχωρήσει σε ναύλωση του πλοίου για μερικούς μήνες. Μια νέα καριέρα φαίνεται να προβάλλει στον ορίζοντα για το φετινό καλοκαίρι για το “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Λ”. Τα νησιά μας έχουν ανάγκη τα πλοία και τα πλοία έχουν ανάγκη τα νησιά μας.