Λευκός Οίκος: «Οι Ιρανοί πίσω από τα κτυπήματα» στον Κόλπο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την άμεση κινητοποίηση κυβερνήσεων, αλλά και της ναυτιλιακής κοινότητας «επέβαλλαν» τα δύο νέα περιστατικά που σημειώθηκαν στον Κόλπο του Ομάν, με τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια.

Στόχος των κυβερνήσεων που έχουν εμπλακεί στα δύο περιστατικά είναι να παραμείνει ανοικτός και ασφαλής ο δίαυλος των στενών του Ορμούζ από τον οποίον διακινείται ετησίως το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ στόχος της ναυτιλιακής κοινότητας είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πληρωμάτων, των πλοίων και των φορτίων.

Η Σαουδική Αραβία από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα έχει ανεβάσει τα επίπεδα ασφαλείας σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και άλλες στρατηγικές περιοχές, ενώ κυβερνητικές πηγές από την χώρα, αναφέρουν ότι οι περισσότερες χώρες του Κόλπου συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να οργανώσουν μια κοινή στάση απέναντι σε πιθανά άλλα χτυπήματα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την πλευρά τους εμφανίζονται και αυτά έτοιμα να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα στενά θα παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή.

Το κόστος της ασφάλισης των πλοίων που ταξιδεύουν στην περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ την ίδια ώρα έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν προς τα πάνω και οι τιμές ναύλωσης οι οποίες μέσα σε λίγες ώρες μετά τα χτυπήματα αυξήθηκαν κατά 34%, φθάνοντας στα 24,9 χιλιάδες δολάρια την ημέρα για ταξίδι από Μέση Ανατολή προς Κίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξάλλου δήλωσαν ότι το Ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον των δεξαμενόπλοιων «Kokuka Courageous» και «Front Altair».

«Το έκανε το Ιράν», δήλωσε ο Πρόεδρος Donald Trump στο Fox News, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν στοιχεία και ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή. Σύμφωνα με άλλες πηγές οι ΗΠΑ διαθέτουν βίντεο που δείχνει ένα πολεμικό πλοίο του Ιράν να κινείται στην θαλάσσια περιοχή πολύ κοντά στο ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, ανέφερε ότι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις. «Η Ουάσινγκτον», συμπλήρωσε, δεν διαθέτει κανένα απολύτως στοιχείο που να μας  εμπλέκει με τις επιθέσεις.

Εξάλλου, στρατιωτικές δυνάμεις από όλες τις χώρες της περιοχής αναπτύσσονται ήδη στην περιοχή με εντολές να επιτηρούν, να παρακολουθούν και αντιδρούν, ότι το επιβάλουν οι συνθήκες.

Η επίθεση της Πέμπτης ακολούθησε μετά από εβδομάδες έντασης στην περιοχή μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Μ. Ανατολή κατηγόρησαν το Ιράν ότι διεξήγαγε σειρά επιθέσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της δολιοφθοράς σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, ενώ εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, αναφέρουν ότι Πρόεδρος Trump εξετάζει επιλογές που περιλαμβάνουν στρατιωτικές συνοδείες για δεξαμενόπλοια που ταξιδεύουν στην περιοχή.