Πυρά κατά Τσίπρα που συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ χωρίς ενημέρωση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ξεκαθάρισε προς τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα αν προκληθεί από την Τουρκία θα «απαντήσει».

Αμέσως μετά ακολούθησε η σύνοδος των Med7 η οποία κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει κάθε παράνομη ενέργεια, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να εγκαλεί τα κράτη – μέλη της συνόδου να μην «ανακατεύονται» σε ξένες υποθέσεις, μια θέση που επανέλαβε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «επιτιθέμενος» κατά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ατζαμή».

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και μέρα με την μέρα η επιθετική ρητορική της Τουρκίας αυξάνει συνεχώς καθώς οι πιέσεις που ασκούνται πλέον από κάθε πλευρά είναι και ιδιαίτερα έντονες και ιδιαίτερα ισχυρές.

Όλοι συμφωνούν πως στην Τουρκία υφίσταται πλέον ένας έντονος εκνευρισμός καθώς η Άγκυρα διαπιστώνει πως όλες οι πόρτες, μία προς μία κλείνουν. Αυτός ο εκνευρισμός έχει κάνει την Τουρκία να είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας με αποτέλεσμα τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κύπρο, να εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ νωρίς το απόγευμα αμέσως μετά την επιστροφή του από Ρόδο, Χάλκης και Τήλο όπου περιόδευσε. Στην συνάντηση οι επιτελείς ενημέρωσαν αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο εκτιμήθηκε και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας, αλλά υπήρξε και επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους.

Στην δήλωση του εξερχόμενος του Μαξίμου ο Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε».

Σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ανάφερε ο κ. Τσίπρας, εάν πως εάν προβεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «το μήνυμα που στέλνουμε είναι αυτό της απόλυτης ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Τέλος έντονα σχολιάστηκε το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ χωρίς να έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τους Αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων.