Τσίπρας: «Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Κυριακής, όπου αποφασίστηκαν, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει προετοιμασία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί αύριο για το Λουξεμβούργο και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών. Αμφότεροι, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσουν σχετικά τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Με δήλωσή του αμέσως μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανίσχυρη Τουρκία και «ισχυρή Ελλάδα». Και συμπλήρωσε: «Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες στο διεθνές πλαίσιο τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε».

Ο ίδιος μίλησε για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν έχει προβεί σε γεωτρήσεις: «Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Και αναφερόμενος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Συμφωνήσαμε να κινηθούμε ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει μέτρα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα».