Φωνή διαμαρτυρίας από την Ευρώπη με αποδέκτη τον Ερντογάν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να εκφράσουν τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ εκτιμάται ότι θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήδη στις Βρυξέλλες ετοιμάζεται ένα σε προσχέδιο δήλωσης που θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισημαίνει  πως καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι 28 θα επαναλάβουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Εξάλλου αναφορά στο το προσχέδιο της δήλωσης κάνει και το Bloomberg, που σχολιάζει ότι η ΕΕ θα απειλήσει την Τουρκία με αντίποινα, για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει και επίσης η ανακοίνωση θα επισημαίνει ότι είναι πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς η ΕΕ θα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα αν συνεχιστούν οι γεωτρήσεις, γράφει ακόμη το Bloomberg.

Η δήλωση, που αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες και η τελική διατύπωση μπορεί να αλλάξει, επισημαίνει τέλος το σχετικό δημοσίευμα.

Μάνφρεντ Βέμπερ: Καλεί την Τουρκία να μην παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου

Εξάλλου, ιδιαίτερα επικριτικός κατά της Τουρκίας είναι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε μήνυμα του στο Twitter ο κ. Βέμπερ  αναφέρει ότι «δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Η Τουρκία», τονίζει, «πρέπει να σταματήσει τις όποιες παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ». «Ο λαός της Κύπρου», συνεχίζει, «μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας».