Νέες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες προωθούν οι Τράπεζες – Τον Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στο σχεδιασμό των ελληνικών τραπεζών είναι η διεξαγωγή πλειστηριασμών, αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν από το βαρύ φορτίο των ακινήτων που είναι “κληρονομιά” των κόκκινων δανείων.

Έτσι, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, χιλιάδες οφειλέτες κόκκινων δανείων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, καθώς οι τράπεζες, αποφάσισαν να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των ακινήτων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Εξάλλου, με  την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ξεκαθάρισμα «κόκκινων» δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, στεγαστικών (8 δισ. ευρώ) και επιχειρηματικών (2 δισ. ευρώ), τα οποία εκτιμούν οι τράπεζες ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο νέο καθεστώς.

Ωστόσο, η πολιτική των τραπεζών γίνεται περισσότερο επιθετική, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, καθώς σχεδιάζονται πλειστηριασμοί  ακόμη και για πρώτες κατοικίες αξίας χαμηλότερης των 30.000 ευρώ. Παράλληλα, υιοθετούνται γενναίες ρυθμίσεις σε οικονομικά αδύναμους που είναι σε θέση να αποπληρώσουν έστω και μέρος της οφειλής τους, αλλά και μαζικές αναδιαρθρώσεις στεγαστικών δανείων, βάσει του νέου πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Επίσης, κάτι άλλο που αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο είναι η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των τραπεζών με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων, που θα επιτρέψει τον έλεγχο των παλαιών υποθέσεων περίπου 90.000 οφειλετών.

Τι θα εφαρμόσουν οι Τράπεζες

Το σχήμα ρυθμίσεων που θα εφαρμόσουν οι Τράπεζες θα στηριχτεί σε μία συμφωνία αναδιάρθρωσης με τον οφειλέτη.
Βάσει της νομοθεσίας για την κύρια κατοικία, οι οφειλέτες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια θα κληθούν να αποπληρώσουν έως και το 120% της εμπορικής της αξίας. Το υπερβάλλον χρέος θα διαγράφεται. Προβλέπεται επιμήκυνση της διάρκειας έως 25 έτη, χωρίς να υπερβαίνει το χρονικό της διάστημα το 80ό έτος του δανειολήπτη. Εκτός κι αν υπάρχει μικρότερος ηλικιακά εγγυητής. Το επιτόκιο θα ανέρχεται σε Euribor 3μήνου συν περιθώριο 2%.

Ένταξη στο καθεστώς για ρύθμιση

Η ένταξη στο καθεστώς προϋποθέτει ότι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια και τα 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά.

Επιπλέον, το ύψος οφειλής δεν πρέπει να υπερβαίνει τη στιγμή της αίτησης τα 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και λοιπών δικαστικών εξόδων. Για δάνεια επιχειρηματιών/επαγγελματιών το αντίστοιχο πλαφόν ορίζεται στα 100.000 ευρώ.

Θα ελέγχεται και το εισόδημα, ώστε να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ για τον άγαμο, τα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπρόσθετα 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος έως τρία. Τέλος, η συνολική αξία καταθέσεων/επενδύσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ και της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων τα 80.000 ευρώ.

«Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις θα προσφέρεται και σε όσους δεν εμπίπτουν στις παραπάνω προστατευτικές διατάξεις και δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Υπό την προϋπόθεση ότι τα βρουν με την τράπεζα στη λύση της ρύθμισης. Οι όροι αναμένεται να είναι ανάλογοι όσων ισχύουν στον νέο Νόμο Κατσέλη.