“Μάχη” στην ΕΕ για μέτρα κατά της Τουρκίας – Ποιοι “φοβούνται” τον Ερντογάν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κύπρος και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να πείσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Τουρκία θα πρέπει να “πληρώσει” με συγκεκριμένα μέτρα τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και Νίκος Χριστοδουλίδης από την κυπριακή πλευρά, θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για τις ενέργειες των Τούρκων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό που ζητά η Κύπρος από την Ευρώπη είναι έμπρακτη στήριξη με θέσπιση μέτρων που θα υλοποιούνται κλιμακωτά βάσει των εξελίξεων επί του εδάφους, δηλαδή:

– Διασύνδεση των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας και με το ζήτημα των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ
– Συγκεκριμένα μέτρα κατά εταιριών ή και προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Μόνον που όλα αυτά σημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα πρέπει να δώσει εντολή στους ΥΠΕΞ των κρατών μελών της Ε.Ε. να εξετάσουν την επιβολή μέτρων αναλόγως των εξελίξεων.

Η Βρετανία κατά των μέτρων σε βάρος της Τουρκίας

Η στάση της Άγκυρας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι οποίες δεν συμφωνούν με τη λήψη μέτρων εναντίον της, όπως είναι η Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με πηγές, υποκινεί και άλλες χώρες να μείνουν στην ίδια “γραμμή”, όπως είναι όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ο “Φιλελεύθερος” επισημαίνει ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν πως σ’ αυτή την ευαίσθητη φάση δεν θα πρέπει να κλονιστούν οι σχέσεις και η συνεργασία με την Τουρκία. Υποστηρίζουν δε ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα κυρώσεων, δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να γκρεμίσει τις γέφυρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την συμφωνία Άγκυρας – ΕΕ στο Προσφυγικό.

Η μάχη στη σύνοδο Κορυφής θα είναι θα είναι κρίσιμη και σε λίγα 24ωρα θα φανεί αν θα έχουν αποδώσει οι διπλωματικές ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου και με τι απ’ όλα – την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, την κατάργηση της βίζας ή την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης- θα συνδεθούν τελικά οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.