“Σοκ” για τις επικουρικές: Άκυρες οι μειώσεις έως 55% (;)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Περί τους 350.000 συνταξιούχοι, τον Ιούνιο του 2016, εισέπραξαν τις επικουρικές τους συντάξεις μειωμένες έως και κατά 55%, ωστόσο αυτό το “πετσόκομμα” κρίνεται άκυρο λόγω αστοχίας στον υπολογισμό των ποσοστών.

Δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” επισημαίνει ότι για το συγκεκριμένο πακέτο μειώσεων σε συντάξεις δεν εφαρμόστηκε η σχετική απόφαση, αλλά ένας άλλος -πιο αυστηρός- μαθηματικός τύπος, που αποφασίστηκε αφότου εκδόθηκε η απόφαση (7 Ιουνίου 2016) για τις μειώσεις, σε κλειστή σύσκεψη της 29ης Ιουνίου 2016.

Εκτός από τις επικουρικές 350.000 συνταξιούχων που «κουρεύτηκαν» με τον νόμο Κατρούγκαλου, τίθεται θέμα παράνομων μειώσεων και για άλλους 800.000 συνταξιούχους που είχαν επανυπολογισμό και μικρότερη επικουρική. Στη συγκεκριμένη ομάδα, εν ολίγοις, υπάγονται οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν εφαρμόστηκε η μείωση καθώς τους καταβάλλεται προσωπική διαφορά.

Και για τις δυο κατηγορίες – των 350.000 με τις επικουρικές και των 800.000 στους οποίους χορηγήθηκε μικρότερη επικουρική σύνταξη και απέφυγαν τις μειώσεις λόγω προσωπικής διαφοράς- τα ποσοστά επανυπολογίστηκαν με μαθηματικό τύπου που δεν προβλεπόνταν στη σχετική υπουργική απόφαση.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισυνάπτεται το εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει τους πραγματικούς συντελεστές που χρησιμοποιήθηκαν για τις μειώσεις στις επικουρικές, οι οποίοι, όπως προκύπτει, είναι δυσμενέστεροι από αυτούς που προέβλεπε η σχετική απόφαση.

Όπως τονίζεται, «ο υπολογισμός έγινε με βάση τον λόγο ΑRN/AR0, όπως συζητήθηκε στην από 29/6/2016 συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, και όχι με τον υπολογισμό του AR0=AR*(1-e%)».

Το έγγραφο αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι μειώσεις των επικουρικών δεν έγιναν με τον μαθηματικό τύπο που προέβλεπε η υπουργική απόφαση της 7ης Ιουνίου 2016, αλλά με άλλον τρόπο, που «συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας στις 29/6/2016»! Αυτό είχε ως συνέπεια να προκύψουν μειώσεις έως και κατά 55% στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούνιο του 2016.

Γιατί εφαρμόστηκε άλλος μαθηματικός τύπος;

Ο Ελεύθερος Τύπος τονίζει ότι επιλέχθηκε άλλος τρόπος υπολογισμού γιατί κατόπιν εορτής είδαν στο υπουργείο Εργασίας και στο ΕΤΕΑΕΠ ότι αν εφαρμοζόταν ο νόμος και η απόφαση, δεν θα έβγαιναν τα χρήματα των περικοπών που είχαν δεσμευτεί στην τρόικα.

Το ποσό εξοικονόμησης από τις μειώσεις επικουρικών το υπολόγιζαν σε περίπου 180 εκατ. ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση από τον Ιούνιο του 2016 και διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι δεν το έπιαναν αν ακολουθούσαν τον μαθηματικό τύπο της υπουργικής απόφασης της 7ης Ιουνίου, οπότε αποφάσισαν, σε σύσκεψη στις 29 Ιουνίου, να εφαρμόσουν εν κρυπτώ άλλον μαθηματικό τύπο που έβγαζε τις περικοπές των 180 εκατ. ευρώ!

Σημειώνεται ότι με την παράνομη εφαρμογή του μαθηματικού τύπου οι επιπλέον μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις φτάνουν τα 200 ευρώ τον μήνα για όσους είχαν επικουρικές άνω των 400 ευρώ. Με το «τρικ» που χρησιμοποιήθηκε αντί ποσοστών 30% με 32%, οι μειώσεις έφτασαν το 55%.