Το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζει το θερινό ηλιοστάσιο  

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, οργανώνει μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουνίου 2019, και δίνει το «εναρκτήριο λάκτισμα» προκειμένου να ξεκινήσει ο εορτασμός των 50 ετών από την ημέρα που o άνθρωπος πάτησε στην Σελήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στις δραστηριότητες του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία ανά δραστηριότητα.

Για την συμμετοχή στις δράσεις της Βιβλιοθήκης, του UTech Lab, στην έκθεση «Planets In Your Hand» και στην αστροπαρατήρηση με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι το εξής:

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ξεκινώντας τον εορτασμό για τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση ανθρώπου, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο προσκαλεί τους μικρούς του φίλους 5 ετών και άνω με τους γονείς τους σε  ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό τη Σελήνη μέσα από την προβολή της επετειακής προβολής «Από την Γη στην Σελήνη».

Ένα ταξίδι που αναδεικνύει τις εντυπωσιακές όσο και εναγώνιες προσπάθειες Σοβιετικών και Αμερικανών να πατήσουν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα και ανεκπλήρωτα ως τότε όνειρα του ανθρώπου «να κάνει μια βόλτα στο Φεγγάρι»!

Τα πρώτα αυτά βήματα αποδείχτηκαν πραγματικά «ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», που άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα και θα παραμείνει αιώνια χαραγμένο στη μνήμη μας ως το σπουδαιότερο κεφάλαιο της Μεγάλης Περιπέτειας του ανθρώπου στο Διάστημα.

Πριν την προβολή ο οι Διευθυντής του Πλανηταρίου Δρ. Μάνος Κιτσώνας, μαζί με την κα Τίνα Νάντσου, Φυσικό, Eπιστημονική Συνεργάτιδα του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ και γνωστή blogger θα μιλήσει για την επέτειο αυτή.

Στην συνέχεια η κα Νάντσου κάνοντας πειράματα με απλά υλικά παραδίδει ένα μάθημα Αστρονομίας διαφορετικό από όλα τα άλλα, που είναι ταυτόχρονα ψυχαγωγικό αλλά και απολύτως εκπαιδευτικό και αποδεικνύει στο αγαπημένο της κοινό (τα παιδιά 5 ετών και άνω) ότι η Αστρονομία είναι για όλους και όλες!!!

Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθούν δυο παραστάσεις (ώρες 18:30 και 20:00). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Απαραίτητα θα είναι τα δελτία εισόδου η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία ανά δραστηριότητα. θα διανεμηθούν 220 δελτία ανά προβολή.

Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης. (Ώρες: 21:00 ‒ 23:00)

Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της δραστήριας Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ‒καιρού επιτρέποντος‒ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό.

Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Kέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Περιήγηση στην Έκθεση (Ώρες: 18:00 ‒ 21:00)

Ένας χώρος αφιερωμένος στις Θετικές Επιστήμες και τις σύγχρονες Τεχνολογίες, όπου η θεωρία συναντά το πείραμα και την πρακτική εφαρμογή. Γνωρίστε τον κόσμο των Επιστημών και της σύγχρονης Τεχνολογίας μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι εξερεύνησης και πειραματισμού.

Δύο όροφοι με 57 διαδραστικά εκθέματα σας περιμένουν στον χώρο της Έκθεσης για να κάνουν αυτό το ταξίδι πραγματικότητα. Μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με βασικές αρχές των επιστημών, έννοιες των μαθηματικών, αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Απαραίτητα θα είναι τα δελτία εισόδου η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία ανά δραστηριότητα.

UΤech Lab (Ώρες 18:00 – 20:00)

To Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό σε μία επίσκεψη γνωριμίας με το UΤech Lab, ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για νέους/νέες, που είναι στοχευμένο στην σύγχρονη τεχνολογία. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους,  μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να φωτογραφηθούν για λίγα λεπτά στην μεγάλη «πράσινη οθόνη» που διαθέτει με φόντο εντυπωσιακά πλάνα από την πλανηταριακή παράσταση «Από την Γη στην Σελήνη».

Οι φωτογραφίες θα αποστέλλονται αμέσως με email στους φωτογραφιζόμενους χωρίς κόστος και το Ίδρυμα Ευγενίδου δεν θα κρατάει αρχείο των εν λόγω φωτογραφιών.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Βιβλιοθήκη

«Leonardo da Vinci, 500 χρόνια παρουσίας (1519-2019)», Διαθεματικό αφιέρωμα των μαθητών/τριών της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει επίσης τις πύλες της και υποδέχεται τους μικρούς και μεγάλους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας παρουσιάζοντας το διαθεματικό πρόγραμμα-αφιέρωμα «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: 500 χρόνια παρουσίας (1519-2019)». Στη δράση αυτή που είναι αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, παρουσιάζονται οι εργασίες μαθητών/τριών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, προβολές, δρώμενα, μηχανικές και εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών-ερευνητών/τριών, καθώς και έργα εμπνεόμενα από το έργο του Leonardo da Vinci.

Έκθεση (Ώρα 18:00-21:00)

Οι χώροι της Βιβλιοθήκης μας γεμίζουν από κατασκευές με μηχανές και χάρτες, διαδραστικά παιχνίδια, εικαστικές εργασίες, παρουσιάσεις και προβολές, που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης εμπνευσμένοι/ες από το έργο του σπουδαίου ζωγράφου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, αστρονόμου, φιλοσόφου, ανατόμου, μαθηματικού, γλύπτη, εφευρέτη, ποιητή και μουσικού.

Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Εκδήλωση

(Ώρα 19:00-20:00)

Στο φουαγιέ έξω από την Βιβλιοθήκη, η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης παρουσιάζει ομιλίες, θεατρικό και μουσικό δρώμενο, αφιερωμένα στο έργο του Leonardo da Vinci.

Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Έκθεση «Planets In Your Hand» (Ώρα 18:00 – 21:30)

Η ομάδα του Planets In Your Hand, μία από τις πιο δραστήριες και ενεργές ομάδες επικοινωνίας της επιστήμης του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ παρουσιάζει στο κοινό την διαδραστική έκθεση «Planets Ιn Υour Ηand» και καλεί όλους/ες τους επισκέπτες/τριες να αγγίξουν τους πλανήτες και να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά των πλανητικών επιφανειών, καθώς επίσης και με τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο!

Η έκθεση προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν, να μάθουν και να αντιληφθούν διά της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιφάνειας.

Την ημέρα αυτή μέλη της ομάδας θα βρίσκονται στην έκθεση ξεναγώντας μικρούς και μεγάλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα Planets In Your Hand, ιδρύθηκε το 2017, όταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού Europlanet Funding Scheme 2017 κατατέθηκε μια πρόταση από στον ευρωπαϊκό οργανισμό Europlanet. Η πρόταση αξιολογήθηκε, διακρίθηκε ανάμεσα σε πολλές άλλες και βραβεύτηκε, λαμβάνοντας χρηματοδότηση για την υλοποίησή της.

Σημειώστε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Χειλεανάγνωση.

Σημειώστε επίσης ότι το ένα από τα τηλεσκόπια θα είναι προσαρμοσμένο έτσι, ώστε να εξυπηρετεί χρήστες/χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.