Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα άλλη μια νέα προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί η τελευταία την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ».
Θα πρόκειται, με λίγα λόγια, για μια αντίδραση αντίστοιχη με εκείνη των Med7 που έγινε πριν από λίγες μέρες και παρόμοια -σε ύφος και περιεχόμενο- με παλαιότερες καταδικαστικές δηλώσεις της Ευρώπης απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ, πριν από λίγο και κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής των ελικοπτέρων Kiowa και Chinook από την ελληνική πλευρά στο Στεφανοβίκειο της Θεσσαλίας, καλούσε την Τουρκία σε διάλογο και όχι σε κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες.
Την ίδια ώρα και ειδικότερα την ίδια μέρα που συνεδρίαζε εδώ το ΚΥΣΕΑ, το αμερικανό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήριζε ως «πολύ προκλητική» τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, να προχωρήσει η Τουρκία σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
Ως γνωστό, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι στο ναδίρ εδώ και κάποιο διάστημα με αφορμή το αντιπυραυλικό σύστημα S400 που η Τουρκία έχει αγοράσει -και θέλει να εγκαταστήσει στα εδάφη της- από τη Ρωσία, μια αγορά που οι ΗΠΑ θέλουν να ματαιώσουν, διαφορετικά έχουν δηλώσει πως θα εξοβελίσουν από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 την Τουρκία.
Κλειδί το Ισραήλ
Βέβαια, οι διαφορές είναι μεγαλύτερες εν προκειμένω και δεν εξαντλούνται στην αγορά ενός οπλικού συστήματος. Αυτό είναι μια πρόφαση. Τα δεδομένα έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και κυρίως σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράν.
Το «κλειδί» στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι το Ισραήλ, παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί μαύρο πανί, τόσο για το Ιράν όσο και για την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να προχωρήσουν από κοινού στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που θα δώσει τη δυνατότητα -όταν και εάν γίνει- εναλλακτικής ενεργειακής κάλυψης στις χώρες-συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, οι οποίες δεν θα εξαρτώνται πλέον, αποκλειστικά και μόνο, από το ρωσικό αέριο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αρέσκεται να παίζει με τη φωτιά και αυτό είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Την τελευταία φορά που το έκανε έντονα -πέρυσι το καλοκαίρι- είδε την τουρκική λίρα να καταποντίζεται και την οικονομία της χώρας του να δέχεται απίστευτες πιέσεις.
Αυτοκτονικό το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λόγω τουρισμού στη Τουρκία
Και μιας και μιλάμε για οικονομικά, ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της γειτονικής χώρας είναι ο τουρισμός. Υπό αυτές τις συνθήκες μοιάζει εξαιρετικά απίθανο, έως και αυτοκτονικό, στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Τουρκία να επιχειρήσει να στήσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, την ώρα που όλες οι παραλίες της Μικράς Ασίας είναι γεμάτες από υπερπολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία με τη σειρά τους γεμίζουν με τουρίστες οι συνεχόμενες πτήσεις τσάρτερ από την Ευρώπη.
Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά πως η οικονομία της χώρας του δεν θα άντεχε αυτή τη στιγμή την έκδοση «ταξιδιωτικών οδηγιών» από τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης εις βάρος της Τουρκίας.
Ούτε καν το χαρτί των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να παίξει αυτή τη στιγμή, όπως έχει απειλήσει στο παρελθόν, ανοίγοντας τις «κάνουλες» εισόδου προς την Ελλάδα. Με λίγα λόγια, ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος και το μόνο που κάνει, είναι αυτό που γνωρίζει καλά, να γρυλίζει.Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η κατάσταση δεν είναι σοβαρή και πως στην περιοχή έχει συσσωρευτεί ενέργεια η οποία κάπως θα ξεσπάσει. Αυτό θα ήταν καλό να το έχουν στο μυαλό τους συγκεκριμένοι πολιτικοί που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ως «προεκλογικό παιχνίδι».
Τέτοιες απόψεις όχι μόνο στερούνται σοβαρότητας, αλλά μπορούν να γίνουν και επικίνδυνες. Ας μην σχολιάσουμε καν ότι προέρχονται από φανατικούς «μακεδονομάχους», οι οποίοι έμοιαζαν έτοιμοι να κατασπαράξουν τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά εδώ, όλως περιέργως, θεωρούν ότι τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ζήτημα ήσσονος σημασίας.
Γιατί ο Αποστολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος
Κι ένα παρασκήνιο της υπόθεσης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η σχετική ενημέρωση ανέφερε πως, αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Αποστολάκη και συμφώνησαν από κοινού να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, «για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον».
Η εξήγηση αυτή έχει ένα θολό σημείο, καθώς, αν ο κ. Αποστολάκης ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας, δεν θα χρειαζόταν να κάνει κανέναν προεκλογικό αγώνα και θα μπορούσε να βρίσκεται απερίσπαστος στο πόστο του.
Κάποιες φήμες πάλι ήθελαν ορισμένους εντός ΣΥΡΙΖΑ να μην καλοβλέπουν την υποψηφιότητα Αποστολάκη -και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση- στο Επικρατείας και ότι προτιμούσαν να τον δουν σε εκλογική περιφέρεια. Νεότερες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι ο ίδιος ήταν τελικά αυτός που αρνήθηκε την υποψηφιότητα.