Ομάν: Οι ΗΠΑ δίνουν νέες φωτογραφίες από την επίθεση στα τάνκερ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Φωτογραφίες – ντοκουμέντα δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, θέλοντας να ενισχύσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

Οι εικόνες αυτές δείχνουν ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο με διάμετρο περίπου 3 εκατοστά, το οποίο εικάζεται ότι πρόκειται για έναν από τους μαγνήτες ώστε να τοποθετηθεί η νάρκη, η οποία δεν εξερράγη.

Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε άλλη νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ειδικοί του αμερικανικού ΠΝ στα εκρηκτικά θεωρούν ότι το σημείο που επελέγη να τοποθετηθούν οι νάρκες, πάνω από την ίσαλο γραμμή, δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να βυθιστούν τα δεξαμενόπλοια.

Ωστόσο η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθεί η νάρκη που δεν είχε εκραγεί — δέκα άνδρες πάνω σε ταχύπλοο, που φόραγαν σωσίβια αλλά δεν ήταν εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας από εκρηκτικούς μηχανισμούς — ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτή η πηγή έκανε λόγο περί επιχείρησης με «σενάριο πολύ υψηλού κινδύνου».

Μάλιστα η κυβέρνηση των ΗΠΑ τονίζει ότι διενεργεί έρευνα σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες, τις οποίες δεν έχει κατονομάσει.