Τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνηση έθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έθεσε τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΕΑΣΕ με θέμα «Η παγκόσμια, η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία του αύριο», ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει:

  1. Να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που να προσελκύουν ξένες επενδύσεις και να λύσει τα ζητήματα χρήσης γης, κτηματολογίου κτλ
  2. Να βελτιώσει τη θέση της χώρας στην αξιολόγηση των κριτηρίων του Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας
  3. Να διαπραγματευτεί τη μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα
  4. Να πετύχει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις
  5. Να μειώσει την άμεση φορολογία και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης
  6. Nα θωρακίσει τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές

Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2010 και μετά στη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό όπως πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022) είναι πολύ υψηλός και εμποδίζει την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης (10% του ΑΕΠ) σε σχέση με τις απαιτούμενες επενδύσεις είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα».

«Η Ελλάδα έχει το περιθώριο να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, εφόσον ακολουθηθεί η κατάλληλη πολιτική.  Δεν έχουμε επαρκείς εγχώριους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την ανάπτυξη, συνεπώς χρειαζόμαστε άμεσες, ξένες επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κίνητρα για την αντιμετώπιση του Brain Drain

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Brain Drain και στο δημογραφικό πρόβλημα,  επισημαίνοντας τον καταλυτικό ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Προσκάλεσε τις επιχειρήσεις να παράσχουν κίνητρα επαναπατρισμού στελεχών σε συνεργασία με το κράτος, για να προσελκύσουν υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.